Lisää luettavaa!

perjantai 16. maaliskuuta 2018

Kiinanruusu ja sen hoito

Kiinanruusu (Hibiscus rosa-sinensis) asuu viherhuoneessani. 

Kiinanruusun mullanvaihtoa ja hoitoa

Postauksen loppuun on koottu pikaohje kiinanruusun hoitoon!
*Postaus sisältää mainoslinkin edullisiin huonekasvikirjoihin*

Kiinanruusulla on kiiltävät, suuret lehdet ja upeat kukat. Kiinanruusu on tullut Englannin kautta Suomeen jo 1800-luvulla, ensin aatelisten saleihin. Minun luokseni komea kiinanruusu saapui kuusi vuotta sitten. Vaihdoin sen juuri suurempaan ruukkuun.  

Kiinanruusu kasvaa vähitellen pensaaksi tai pieneksi tukevarunkoiseksi puuksi. Oma kiinanruusuni päätyi minulle suuren kokonsa takia. Se ei enää mahtunut omistajansa kotiin. Julkisissa tiloissa näkee joskus upeasti kukkivia 2 - 3 metrisiä puita. Etelä-Euroopassa kiinanruusuja on jopa pensasaitana. Latvan katkaisun jälkeen se ei enää kasva korkeutta vaan haaroittuu. 
Raision kirjastossa on ollut jo vuosia komea rivi kiinanruusuja. Niitä leikataan reippaasti. 


Kiinanruusu voi kukkia runsaasti. Kukat ovat silkkimäisen hauraita ja useimmiten noin 10 cm halkaisijaltaan. Yksi kukka kestää vain lyhyen aikaa (1-2 päivää), mutta niitä tulee usein uusia.

Kukkien kielellä kiinanruusu tarkoittaa katoavaa kauneutta. Toinen merkitys on hienotunteisuus. Kiinanruusua on jonkin verran saatavilla ruukkukasvina, jos haluat tällaisen viestin välittää. (Kukkien kielen ideasta kerroin hiukan aiemmassa päivityksessä, klik 
Hibiscus rosa-sinensis
Kiinanruusun kukat ovat usein noin 10 cm halkaisijaltaan. Tällä minun kiinaruusullani on kerrannaiset kukat.

Uudelleenistutus


Kiinanruusulle sopii ravinteikas multa. Uudelleenistutus kannattaa tehdä keväisin, kuten muillekin viherkasveille. Isoa kasvia ei ole mikään pakko joka vuosi istutella. Vaihdoin kiinanruusuni isompaan ruukkuun edellisen kerran viisi vuotta sitten. Pientä mullanvaihtoa olen sen jälkeen tehnyt. Nyt en löytänyt kaupasta isompaa altakasteluruukkua, joten kokeilen vaihteeksi keramiikkaruukkua. Vanhan ruukun vesisäiliö olikin jo täynnä juuria!

Laitoin pohjalle kunnon kerroksen kevytsoraa salaojitukseksi ja sen päälle kankaan, josta vesi pääsee läpi. Näin multa ei tuki salaojitusta.
Tässä vielä vanhassa ruukussa, uusi ruukku takana ja uutta multaa vadissa. Kiinanruusuni ei ole puun mitoissa, mutta niin leveää, että sen kuljetus ovista on haastavaa

Kevytsoraa ruukun pohjalla


Kuvissa näkyy myös samassa ruukussa kasvava käenkaali (onnenapila). Se oli kiinanruusun seuralaisena jo kun sain sen. Sitä onkin perinteisesti käytetty esimerkiksi palmujen juurella peitekasvina.  Jännästi on sen mukuloita päätynyt syvällekin ruukkuun! Istutin näitä "käpyjä" nyt omiin purkkeihin, jos sopisivat kesällä ruukkuistutuksiin.


Käenkaali Oxalis tykästyi heti uuteen multaan ja alkoi kukkia.


Valoa ja raitista ilmaa!

Kiinanruusu tarvitsee hyvin kukkiakseen tosi paljon valoa. Olen ratkaissut asian niin, että vien kiinanruusuni kesäksi ulos valohoitoon. Kiinanruusu on vähän samanlainen kuin talven jäljiltä kalpea ihminen: Sisältä tuodun kasvin lehdet voivat palaa auringonpaisteessa. Ei kasvi siihen kuole, mutta näyttää ikävältä… Totuttelun jälkeen se sietää hyvin aurinkoa. Sisälläkin se kannattaa suojata aivan pahimmalta eteläikkunan paahteelta vaikkapa siirtämällä se kesäksi vähän kauemmas ikkunasta.


Kiinanruusu ei pidä sateesta ja viileästä kelistä, joten pidän sitä ulkona säiden mukaan vain keskikesällä. Jos sinulla on tosi valoisaa sisällä, niin ulosvienti ei kannata, koska mukaan voi tarttua tuholaisia. Tuon kiinanruusun sisälle suihkun kautta, joten useimmat ötökät huuhtoutuvat pois.
Kiinanruusuni ulkoilusta terassisäleikön suojassa voit lukea täältä, klik.

Lajikkeita riittää     

Kiinanruususta on jalostettu tuhansia lajikkeita. Kukat voivat olla punaiset, oranssit, vaaleanpunaiset, keltaiset tai oikeastaan mitä vain paitsi siniset tai mustat. Alkuperäinen ja tavallisin kukan väri on kirkkaanpunainen. Kukat voivat olla yksinkertaiset tai kerrannaiset. Eniten kasvi kukkii keväällä ja kesällä. Hyvin viihtyessään se voi kukkia vuoden ympäri.
Kiinanruusua on melko usein saatavilla kaupoista, mutta uusia kasveja ei aina ole helppoa saada viihtymään. Ongelma saattaa olla esimerkiksi huonolaatuinen multa ja pieni ruukku. Jos kiinanruusu ei näytä viihtyvän, siirrä se isompaan ruukkuun, johon laitat uutta multaa. Älä kuitenkaan riko vanhaa multapaakkua juurten ympäriltä, etteivät juuret vahingoitu. 

Vanhaa kantaa oleva pistokas on hyvä valinta vuosia kestävän kasvin hankintaan. Kiinanruusu voi elää vuosikymmeniä. Oma kiinanruusuni on kuulemma perinteistä suomalaista huonekasvikantaa ”Kainuun mummonmökistä”. Jossakin tosin luki, että nuoret kasvit kukkivat parhaiten. Kannattaisiko minun siis kasvattaa aina uusia pistokkaita? Arvostan kuitenkin vanhan kasvin paksuja oksia ja kukkamäärä riittää minulle.

Värejä riittää! Näillä kiinanruusuilla on yksinkertaiset kukat.  

Kiinanruusun leikkaus

Keväällä kiinanruusua voi leikata. Silloin se tuuheutuu ja haarautuu. Näin syntyy myös kukan paikkoja, ne tulevat nuoriin versoihin. Kiinanruusu sietää voimakasta leikkausta. Oksiin jätetään 2-3 lehteä tai lehtiarpea. Vanhoja oksiakin voi koittaa leikata, mutta ei ole takeita, että ne lähtisivät kasvuun. Monet kertovat, että kasvi uusiutuu hyvin. Uutta kasvua vanhoihin oksiin voi yrittää innostaa suihkuttamalla leikkauskohtia vedellä. 

Omassa kasvissani on lehdettömiä kohtia, joihin olisin toivonut uutta kasvua, mutta eipä ole tullut.  Lisäksi on ikävä leikata oksia, joissa on jo nuput… Mutta leikkelin nyt samantien hieman, toivottavasti tästä tuuheutuu. Itse asiassa jonkun oksan nappasin vielä kuvan oton jälkeenkin pois:
Nyt on uusi ruukku ja oksia leikattu

Kiinanruusun lisäys pistokkaista

Leikkauksessa syntyy sopivia pistokkaita. Puutumaton, nuputon latvapistokas juurrutetaan kylvömullassa muovihupun alla tai vedessä. Jos pistokkaan varsi on puutunut, juurruttamista kannattaa yrittää vedessä. Kasvuun lähtenyt taimi pitää latvoa, jotta se haaroittuu. Oman kokemukseni mukaan kiinanruusu ei aina ihan helposti lähde pistokkaasta kasvuun. 

Ohjeet kiinanruusun perushoidosta:

Tarvitsee valoisan paikan, mielellään aurinkoinen ikkuna. Ei siedä keskipäivän paahdetta kesällä. Talvella lepokausi +15 asteessa valoisassa paikassa olisi hyväksi, mutta tavallinen huonelämpökin käy.

Kastelu: Juo paljon kesällä, reilu kastelu kerralla. Vain pintamullan annetaan kuivahtaa. Talvella varovaisemmin. Lannoitus 1-2 viikon välein kesällä. Jos tekee nuppuja talvella niin silloinkin voi lannoittaa, mutta harvemmin/ miedommin kuin kesällä. Liika lannoitus innostaa kukkimisen sijaan kasvuun. Tykkää suihkutuksesta myös talvella.

Tuholaisista ainakin ripsiäiset, kirvat ja punkit tykkäävät kiinanruususta ja iskevät helpommin, jos kasvin olosuhteet ovat huonot.

Älä kääntele kasvia, kun siinä on nuppuja. Älä anna mullan kuivua kokonaan. Nuput saattavat pudota.


Lähteenä mm. Ranta, Anu: Vanhanajan huonekasvit, ja erinäiset muut huonekasvikirjat


Suuri kiinanruusu on yksi lempiviherkasveistani. Onko sinulla kiinanruusua? Tai oliko?
Koska tätä postausta edelleen luetaan paljon, päivitin sitä hiukan 9.1.2020. 

Lisää lukemista? Lue: Paljon naruamppeleita kasveille ikkunaan (klik)!

42 kommenttia:

  1. Mullon ollu joskus (30 vuatta sitte) huanekasvien kulta-aikana punaane kiinanruusu. Sain sen äiteeltä, aika suurena puskana. Muutaman vuaren soli hyväs voinnis, kunnes muutettihin uutehen tupahan. Ei oo tullu uutta hankittua. Nykyysin on nii huanot valo-olosuhteet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä, valoa tuo tarvitsee paljon!

      Poista
    2. Navettapiialle kysymys.millä murteella hän kertoo kiinanruususta?
      Olisi kiva tietää.

      Poista
    3. Tuosta kun klikkaat Navettapiian nimestä niin pääset hänen blogiinsa lukemaan lisää kivaa murretta Pohjanmaalta :)

      Poista
  2. Mielenkiintoinen tuttavuus, voisi kokeilla. Kiitos kasvatusohjeista😊

    VastaaPoista
  3. Kiinanruusu on upea kasvi, mutta tunnen itseni huonoksi kasvattajaksi sen suhteen. Kevät on niin täynnä kaikkia ihanuuksia, että paljon on puuhaa ja tilaisuus oppia aina uutta.

    Kevät mielessä: LAITOIN SINULLE BLOGIINI KEVÄT-HAASTEEN. Käypä kurkkaamassa: http://oliaika.blogspot.fi/2018/03/mika-huhtikuussa-koskettaa-sielua.html
    Siinä on kiva pohtia...kerätä kuvia ja kirjoittaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämäpä onkin ensimmäinen haaste, jonka saan! Kiitos vaan ja hommiin...

      Poista
  4. Olen kasvattanut kiinanruusun puumaiseksi, mutta kukkinut se ei ole vuosiin. Mikäli oikein muistan, kukka olisi punainen ja kerrottu. Olen leikananut keväisin ja joskus jättänyt leikaamatta aatellen tulisko paremmin kukkia. Mikään ei ole auttanut, ei kukan kukkaa. Mielestäni saa valoakin, kasvaa eteläpuoleen ikkunasta vähän kauempana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hmm, vanhat on kai krantumpia kukkimaan, mutta kyllä nekin voivat kukkia. Kannattaa leikata, koska nuoriin versoihin tulee kukat. Jos valoa on, niin mites ravinteet? Kannattaa lannoittaa, mutta maltilla. Liiat ravinteet estää kukintaa. Jos on kestokasteluruukku, niin anna ravinteita vähemmän kuin pohjareiällisessä ruukussa oleville.

      Poista
  5. Kiva postaus kiinanruusuista! Mulla on vaaleanpunainen kiinanruusu, jonka sain äidiltäni kun lähdin pois kotoa. Nyt se on kasvanut jo isoksi puuksi ja on nyt ainakin 17v vanha jo. Sitten minulla on toinen keltainen kiinanruusu, joka on pystykasvuisempi kuin tuo vaaleanpunainen. Sekin on jo 12v vanha varmaan. Alkuperäinen emokasvi tuli tuliaisiksi appivanhemmilleni häidemme aikaan ja siitä sitten pistokkaita otettiin. Leikkaan kiinanruusuja reilusti, joskus jopa syksylläkin, eivätkä ole tykänneet kyttyrää. Yritän saada ne mahtumaan meidän taloon! :) Lannoittelen keväällä ja kesällä kastelun yhteydessä. Talvet vähän on hankalaa aikaa kun tuppaavat kuivasta huoneilmasta kärsimään ja joskus ötököitäkin on joutunut torjumaan. Mutta ihania isoja kasveja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosi kiva kuulla kokemuksiasi! (Luin kyllä heti kommenttisi, mutta jostain syystä jäi silloin julkaisunappi painamatta ja kommentoimatta, anteeksi viive)

      Poista
  6. Sain kiinanruusun pistokkaan viime toukokuussa ja kaveri on juurtunut hyvin. Ruukku on melko pieni, n. 6x6 cm ja pohdin pitäisikö se vaihtaa suurempaan jo nyt elokuussa..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa, siitä se lähtee! Voisihan se olla hyvä vaihtaa. Ihan pieni ruukku kuivahtaakin niin helposti.

      Poista
  7. Mummoni kiinanruusun muistan kukkineen 90-luvun alusta asti ja kasvi oli jo silloin 1m korkuinen. Nyt ikää täytyy olla siis yli 30 vuotta. Onko mahdollista?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana aarre tuollainen kiinanruusu! Kyllä on mahdollista, että on niin vanha. Kannattaa koittaa ottaa myös pistokkaita, että on varakappale <3

      Poista
    2. Minun kiinanruusuni 50-vuotias😍

      Poista
  8. Mulla on 42v kiinanruusu. Upea kukka.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa, onpa kiva kuulla! Minun kiinanruusussani on tällä hetkellä paljon nuppuja ja yksi kukka :)

      Poista
  9. Moi! Minun kiinanruusu on kukkinut useampana vuonna, mutta joululoman pitkittyneestä yksinolosta se ei tykännyt.. Sen jälkeen on pudottanut liki kaikki lehtensä ja nyt sinne tänne yrittää kasvattaa uudet mutta pudottaa nekin.. Kannattaisikohan koko puinen varsi pätkäistä ihan lyhyeksi, josko piristyisi vielä? Tai ottaa edes pistokkaat jäljellä olevista parista vihreästä oksasta��

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa kurjaa, en tiedä mikä olisi viisainta. Ehkä itse ottaisin yhden pistokkaan ja koittaisin vielä kesän ajan hyvitellä vanhaakin kasvia tasaisella lannoituksella ja kastelulla (pitää varoa liikakastelua kun lehtiä on vähän).

      Poista
  10. Meillä on 52 vuotta vanha punainen kiinanruusu. Runko on 5 cm paksu eikä ruukkua ole järkeä isontaa (12l). Kasvia on leikelty lukemattomia kertoja ja tosi rasnkasti, ei paljon muuta kuin lehtevä ruoto jälellä. Leikkaus vaatii kunnon sahaa. Kasvi uudistuu hyvin ja on hyväkuntoinen. Kukki muutama vuosi sitten. Teki paljon nuppuja, mutta vähän ennen kukan aukeamista kukan varteen tuli tumma poikkijuova ja aukeamaisillaan oleva kukka tipahti. Valtaosalle nupuista kävi samoin tai nuppu kellastui ja kuoli. Täysikasvuiseksi kukaksi säilyi vain 2-3 tosi komeaa yksilöä. Missä vika, eikö jaksa kasvattaa loppuun asti kukkiaan. Nyt ei kukkinut vuosiin, rehottaa muuten vaan. Kokeilemme viedä sen nyt ulos.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienon ikäinen! Ulkoilua on hyvä kokeilla, varovasti vaan ensin varjoon, ettei lehdet pala. Olisiko voinut voima loppua: Miten lannoitus? Onko multa vaihdettua? Jos ei ruukkua halua suurentaa, niin silti kannattaa vaihtaa välillä (esim parin vuoden välein) osa mullasta. Juuripaakkua voi vähän pienentää. Tai sitten jos on lannoitettu liikaa niin sekin voi estää kukintaa. Tai sitten vaan vanha ei jaksa ja voisi kokeilla ottaa pistokkaan, niin se voisi kukkia.

      Poista
    2. Minun kokemusten mukaan nuput putoavat, jos kasvi on vähänkin liian kuiva.

      Poista
    3. Totta, kuivahtaminen saa nuppuja putoamaan.

      Poista
  11. Lapsuudenkodissani oli suuri vanha punakukkainen kiinaruusu. Nyt vuosia myöhemmin sain hankittua omaan kotiini keltaisen yksilön, jonka kaksi rukoa jaoin omiin ruukkhuihinsa. Ei ilmeisesti oikein tykännyt kuljetuksesta kaupasta kotiin, koska kaikki nuput tippuivat. Nyt uudelleen istutuksen jälkeen odottelen uutta puhkeamista kukkaan. Katsotaan miten käy!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva että sait nyt kiinanruusun, vaikka alku ei paras ollutkaan. Kiinanruusu pisti sitten siirron pahakseen. Mutta eiköhän se siitä kun kesääkin on vielä jäljellä ja aurinkoa toivottavasti riittää!

      Poista
    2. Ehkä tyhmä kysymys..mutta leikkaanko kukinnan jälkeen muhkurat pois mitkä jää kun on kukkinut?

      Poista
    3. Ei tarvitse leikata muhkuroita pois kukinnan jälkeen!

      Poista
  12. Sain kiinanruusun alun Vantaalta v 2018 keväällä ystävältäni... purkki oli pieni, vaihdoin heti isompaan ruukkuun. Lähti kasvamaan heti tosi nopeasti, mutta kasvatti vain yhtä vajaan metrin mittaista vartta. Oli jo syksy melko pitkällä kun ktkaisin raasti melko lyhyeksi ja laitoin leikkauspintaan sinitarran palan. Niin kasvu jatkui ja voimistui. Kukkinut on tähän mennessä neljästi, punainen kerrottu kukka, useita kukkia. Leikannut muutaman kerran. Nyt on kaksi isoa taimea juurunut alulle ja kasvaneet kesän aikana hyvin. Toinen on lähdössä lapsenlapselleni Kuopioon kasvamaan. Kasvaa se kiinanruusu pienessäkin huushollissani !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienosti on sinun kiinanruususi viihtynyt! On erityisen hauskaa kun voi jakaa kasvia muidenkin iloksi :)

      Poista
  13. Minulla kukkii punainen ja keltainen kiinanruusu .Molemmat olleet aurinkoisella lasikuistilla koko kesän.Saa nähdä milloin uskallan siirrtää sisälle. Olen kastellut vähän silloin tällöin .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jotkut kasvit suuttuvat sisälle siirrosta, mutta kiinanruusuni on ottanut sen aina ihan rauhallisesti! Toivottavasti sinunkaan ei pannut pahakseen.

      Poista
  14. Sain kiinanruusun taimen elokuussa ja se on lähtenyt hyvin kasvamaan. Nyt kysyisin että odotanko alkuvuoteen että voin sen leikat kun rupeaa kasvamaan pitkää vartta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Talvi on sen verran raskasta aikaa kiinanruusulle muutenkin, niin en leikkaisi ennen kuin vasta alkuvuodesta.

      Poista
  15. Meillä on punainen kerrottu kiinanruusu eteläikkunalla. Ikää sillä on 25-30 vuotta. Multaa en vaihda ikinä, enkä juuri lannoitkaan. Muutaman kerran on isompaan ruukkuun vaihdettu. Kasvi kasvaa ja kukkii lähes aina ympäri vuoden! Haasteena on saada siitä kivan muotoinen, kun on tuollainen känkkärä. Vaatisi käytännössä leikkaamista lehdettömäksi, jota en ole hennonut koskaan tehdä, mutta nyt harkinnassa. Joitakin tauteja ja kirvoja on ollut mutta niistä on selvitty. Uusien juurruttaminen on ollut hidasta ja ovat käytännössä aina kuolleet alkuunsa, kun on multaan laitettu. Mitenhän tuo mullanvaihto ja leikkaus suhteessa toisiinsa? Kannattaako tehdä samanaikaisesti, vai onko riski?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos kevätpuolella tekee niin ei yleensä ole ongelma tehdä samaan aikaan. Talvella en leikkaisi.

      Poista
  16. Omistan kaksi eri keltaista kiinanruusua. Ihana kasvi, kukkii aina. Lannoitan kukkimista edistävällä lannoitteella joka päivä. Uskallanko nyt leikata vai odotanko kevättä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No nepä hyvin viihtyvät kun aina kukkivat! Leikkaisin vasta hiukan myöhemmin, kevättalvella.

      Poista
  17. Pistokkaan paikka? Sain kaksi pistokasta ja nyt näyttävät kuolevan jo vedessä, ennen juurien syntymistä?

    VastaaPoista
  18. Viime keväänä pantiin 53 vuotias kukkimaton kiinanruusu pihalle. Kuivat sääjaksot koettelivat n metrin halkaisijaltaan olevaa pensasta. Väri tuli vihertavänkeltaseksi ja melkein kaikki lehdet tipahtivat. Syksyllä leikattiin yli puolet oksista pois ja leikattiin pelkkää juurta sisältävä juuripaakku pienemmäksi (3/4) ja istutettiin samaan ruukkuun uuden mullan kera. Hitaasti mutta varmasti alkoi kuolleen näköisiin oksiin tulla uutta kasvua ja taas on elämänsä kukoistuksessa. Ei vaan kuki. Mitään ylimääräistä lannoitusta ei ole annettu. Tosi sitkeä kasvi. Leikatut oksat juurtuvat hyvin, mutta jäävät kituliaiksi, eikä mikään kymmenistä ole koskaan kukkinut.

    VastaaPoista
  19. Pitäähän niitä lannoittaa!

    VastaaPoista
  20. Onko kukaan huomannut että kiinanruusun uudet lehden alut ovat tahmeita ja ne tuoksuvat kuin hajuvesi.

    VastaaPoista

Pienikin kommentti ilahduttaa ja on tärkeä! Kiitos!