Lisää luettavaa!

tiistai 10. huhtikuuta 2018

Pääsiäiskukkien jatkovaiheet ja kevättä pihassa


Pääsiäisestä on kauniita muistoja jäljellä, ihan käsin kosketeltavia. Kukkakimpusta on vielä kestävimmät maljakossa ja  myös tetenarsissit loistavat edelleen pieninä aurinkoina. Narsissit voi istuttaa ulos kunhan maa sulaa. Siellä ne kukkivat ensi keväänäkin. Pari vinkkiä siihen puuhaan. Kevät onkin pyörähtänyt voimalla pihaan, joten pari kuvaa myös sieltä!
 

Narsissien istuttaminen maahan

Ruukkunarsissini kukkivat vielä hienosti, mutta kerron, mitä teen niille myöhemmin. Tämä vinkkinä, etteivät narsissisipulit suotta päädy kompostiin.
Narsissit kannattaa jättää ruukkuunsa odottelemaan istutusta pihaan. Kastele niitä hieman sisällä, tai säilytä ne pihalla tai varastossa. Älä leikkaa lehtiä, mutta ei haittaa jos ne nuutuvat. Kuihtuneet kukinnot voi tietenkin poistaa. Parasta on, jos poistat pelkän kukan, ei kukkavartta. Istutus kannattaa tehdä heti keväällä. Maahan kaivetaan sellainen kuoppa, että sipulit saa noin 10 sentin syvyyteen. Kaikki lehdet jätetään paikoilleen ja ne saavat lakastua omia aikojaan. Pitää tässä vain odotella, että maa sulaa...
Tetenarsissit ovat hieman kylmänarkoja, joten valitse suojaisa paikka. Pensaiden alustat ovat hyviä, keväällä valoisia kasvupaikkoja. Syksyllä sipuleita voi suojata esimerkiksi havuilla tai lehdillä. Eivät nuo minulla ole maassa kovin montaa vuotta kestäneet, mutta ne ovat iloinen yllätys keväällä ilmestyessään kukkimaan.
Ostin Piha & Puutarha -messuilta palloesikon. Ihan vain yhden söpöläisen. Se on viileällä eteisen ikkunalla narsissin seurassa ja pääsee sitten keväämmällä ulos. 
Narsissit ja palloesikko kestävät toivottavasti pitkään viileällä ikkunalla.

Pääsiäiskimpun kestävimmät

Minulla on tapana pienentää ja asetella kukkakimppua uudelleen, kun ensimmäiset kukat kuihtuvat. Usein neilikat ovat kimpun kestävimpiä kukkia. Siirtelen niitä pikkumaljakoihin muiden kukkien lakastuessa. Pääsiäiskimpussa voiton kestävyydessä veivät jaloleinikit. Ne ovat edelleen hyvän näköisiä, ainakin minusta. Leinikit pääsivät kapeampaan maljakkoon kun tulppaanit heittivät terälehtensä pois.
Jaloleinikit ovat kukkineet jo pian kaksi viikkoa.

Puutarhan kevättä

Puutarhassa lumi on sulanut vauhdilla. --- Näin kirjoitin eilen. Tänään pihamme näyttää olevan seudun lumisin paikka, kun yöllä tuli kunnon annos lunta ja muualta se on päivän aikana sulanut. Noh, pysytään näissä eilen otetuissa kuvissa, eiköhän tämä tästä.
Viimeiset lumet muodostivat nurmikolle… tai siis sammaleelle… kuvioita. Olisiko tämä sellainen musteläikkätesti? Tässä tapauksessa lumiläikkätesti. Lisättynä lehtilaikuilla.
Onkin muuten komeasti sammaloitunut tämä kohta! Tämä paikka ei ole parhaita oleskelualueita, onneksi. 
Lumiläikkätesti
Putsailin kukkapenkkejä. En halua katkoa perennojen varsia syksyllä. Minusta ne ovat mukavan näköisiä talvella pystyssä. Nyt aurinkoisen kevätpäivän iloksi katkoin oksia ja silppusin niitä kukkapenkkiin. Sinne ne peittyvät kasvun alle. Nöpö oli mukana valvomassa työtä.
Isotöyhtöangervot saivat mennä kuvan oton jälkeen.



Otin havuja pois ja tervehdin keijunkukkia. Osa näytti ihan mukavilta talven jälkeen. Sitten on tuo vasemman puoleinen musta möykky (keijunkukka sekin) tuossa alarivin keijunkukan vieressä… Ei hyvältä näytä…
Keijunkukkia sekä vasemmalla alhaalla valkotäpläimikkä juuri lumen alta tulleina

Pihan käpytikka on kovasti tykästynyt makuuhuoneen ikkunan edustan ruokintapaikkaan. Edellinen kuvani ei lopullisessa blogipostauksessa näyttänytkään kovin hyvältä. Tässä uusi yritys.
Käpytikka

Mukavaa viikon jatkoa! On kiva yllätys, jos kommentoit tuohon alas :) Voisit vaikka kertoa, mitä mieltä ovat postauksen kuvien koosta. Tässähän on erilaisia. Onko isommat vai pienemmät parempia? Entä nuo missä on monta samassa?

6 kommenttia:

  1. Teillä on paljon vähemmän lunta, kuin meillä Pohjois-Kirkkonummella. Hyvin lumi on kuitenkin viikossa sulanut ja piippoja alkaa putkahdella mukavasti.
    Olen blogiisi jo aiemminkin törmännyt, mutta vasta nyt sain tultua kunnolla vierailulle ja kirjaudun myös vakiolukijaksi.
    Minä tykkään isommista kuvista, sillä olen laiska klikkaamaan blogikuvia isommaksi. Tykkään katsella kuvien yksityiskohtia, kuten esimerkiksi tuossa ylempänä terassilla istuvaa suloista kissaa (kenties johtuu suuresta kissarakkaudesta, itselläkin on kissa). Sinänsä minusta jokainen saa tehdä juuri sellaista blogia, kuin itse haluaa. Sisältö on kuitenkin minulle se tärkein.
    Mukavaa viikonjatkoa sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen asunut lapsuuteni Etelä-Kirkkonummella ja muistan pohjoisesta tulleet lumen kuorruttamat autot. Siellä tuntui satavan paljon enemmän lunta kuin ihan rannikolla!

      Poista
  2. Eikös tete-narsissi ole se kaikkein parhaiten kylmää kestävä narsissi? Siinä luulossa olen ainakin ollut. Minä istutin ne viime vuonna pihalle, vielä en ole niitä havainnut, mutta kohta varmaan näkee miten niille kävi. Kuvaryhmät/kollaasit on kivan näköisiä. Yksittäiset pienet kuvat taas ehkä vähän turhan pieniä. Minäkin tosin välillä laittelen joukkoon pienempiä kuvia, lähinnä silloin kun kuvat eivät ole kovin hyvälaatuisia. Muuten tykkään että kuva olisi mahdollisimman iso valmiiksi, ettei niitä tarvitse klikkailla auki, jos haluaa katsoa tarkemmin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä tete on kestävä. Mutta kun talvella voi olla miten kovat pakkaset vaan, niin on riski ettei nousekaan keväällä. Mutta kannattaa tietysti yrittää, usein talvehtii :)
      Kiitos kuvakommenteista, tärkeää tietoa!

      Poista
  3. Teillon käytännös lumet jo lähteny. Meillon piha viälä suurimmaksi osaksi lumen peitos.
    Kuvakollaasit on kivoja. Tykkääsin kans niitä teherä, mutta mun kuvankäsittelyohojelmalla ei pysty.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tein kollaasit ilmaisella canva ohjelmalla netissä. Olen kyllä ihan onneton sen käytössä, mutta jatkan harjoituksia tästä rohkaistuneena :)

      Poista

Pienikin kommentti ilahduttaa ja on tärkeä! Kiitos!