Lisää luettavaa!

perjantai 2. marraskuuta 2018

Ilmastohaaste 2019 - Työn alla 20 kohtaa

Vuodenvaihde lähenee ja silloin tulee usein tehtyä ryhtiliike, monet menevät kuntosalille tai lenkille, toiset aloittavat uuden lukuhaasteen tai lintujen laskennan taas alusta. Vuonna 2019 minun haasteeni tulee olemaan elämäntapojeni muuttaminen ilmastoystävällisemmiksi. Vaikka ilmastonmuutoksen torjunta vaatii muutoksia koko talousjärjestelmään, niin voin silti aloittaa itsestäni ja omista hiilipäästöistäni.
(Ja silti voin laskea lintujakin, jos huvittaa.)

Ideana ei ole muuttaa elämääni kurjaksi. Juttu on se, että elämänlaatu voi jopa parantua. Kun luopuu jostakin, saa jotain muuta tilalle. Mutta mistä lähtisin liikkeelle? Lukuhaasteessa voi laittaa merkinnän luetusta kirjasta valmiiseen listaan. Ilmastohaaste on hankalampi, kun jokaisella on eri elämäntilanne. Jollekulle itsestään selvä arjen valinta on toiselle tosi hankala juttu muuttaa. Siksi en nyt ainakaan heti tehnyt itselleni rasti ruutuun listaa haastetta varten vaan tällaisen pohdiskelun keskeisistä näkökohdista. Ehkäpä tästä on apua sinullekin? Löydätkö sopivia teemoja? 

20 näkökulmaa ilmastoystävällisempään elämään.

1. Kilpailuta sähkösopimuksesi

Hinnan lisäksi vertaile, millä tavoin sähkö on tuotettu. Valitse sähkö, joka on tuotettu hiilivapaasti. On mahdollista valita esimerkiksi sähkösopimus, jonka sähkö on tuotettu tuulivoimalla. Uusiutuva energia on halventunut, ja se on kilpailukykyistä fossiilisiin energiamuotoihin verrattuna. Sähkölaskusi ei siis edes välttämättä nouse. Suomessakin rakennetaan jo tuulivoimaloita ilman valtion tukea, ihan kannattavasti.

2. Säästä sähköä

Sähköä voi säästää merkittävästi huonelämpötilaa alentamalla. Suositeltava sisälämpötila makuuhuoneessa on 18-21°C ja muualla 20-21°C, toki moni pärjää vähemmälläkin. Laske lämpötilaa puoli astetta kerrallaan niin muutos ei tunnu missään. Villasukat on mukavat! Lamppuja voi vaihtaa energiansäästölamppuihin. Ja kun kaikki perheenjäsenet vielä muistaisivat sammuttaa ylimääräiset valot!


3. Vähennä liikenteen päästöjä

Liikenteen päästöt eivät ole juuri pienentyneet Suomessa. Vähäpäästöiset autot ovat liikenteessä, mutta niitä on paljon. Tämä on minulle vaikea kohta. En voi yhtäkkiä lopettaa yksityisautoilua. Lyhyillä matkoilla voi käyttää enemmän polkupyörää tai kävellä. Pitkillä matkoilla voi käyttää enemmän julkisia.


Härkäpapuja kasvimaalta


4. Syö enemmän kasvisruokaa. Kasvissyöjä hivuttaudu vegaanimpaan.

IPCC pitää keskeisenä keinona ruoantuotantoon ja lihansyöntiin vaikuttamista. Lihantuotanto vie suuria maa-alueita, jotka olisivat tehokkaammassa käytössä, jos niillä viljeltäisiin ruokakasveja. Kasvisruoka on myös terveellistä. Syömme joka ikinen päivä, joten pienetkin muutokset ruokavaliossa voivat olla vaikutuksiltaan merkittäviä.

Munat ja maidot olen jo vaihtanut pääosin luomutuotteisiin. Itse en syö lihaa, mutta perheen syömä liha pitäisi vielä saada kestävästi tuotetuksi. Luomutuotanto kuluttaa vähemmän energiaa kuin tehotuotanto. Mutta luomulehmätkin röyhtäilevät metaania , joten kannattaa käyttää myös kasvimaitoja.

Kuljetusmatkassa on hirveä ero vaikkapa perunan ja riisin välillä. Metaanin tuotannossa riisi taitaa olla pahis siinä missä lehmäkin. Ruokaan liittyy niin paljon asioita, että siihen pitää perehtyä  paremmin toiste. Riisistä vilkaisin tietoa täältä. Reilusta kaupasta ja siitä, että ilmastonmuutos voi viedä meiltä kahvin, luin täällä.

Vegemakaronilaatikko


5. Syö kaikki ostamasi ruoka ja osta ruma banaani

Meillä menee ruokaa roskiin ja niin menee useimmilla muillakin. Kehittele jämäruokia jääkaapin aarteista. Kirjoita vaikka googleen jääkaapista löytyvien ruoka-aineiden nimet ja katso mitä tulee. Lisää vinkkejä täällä. Ruoka on kulkenut pitkän tien valmistuksesta kauppaan ja kotiin, joten se kannattaa lopuksi syödä eikä heittää pois. Monet kuulemma heittävät jugurtin pois, jos huomaavat sen päiväyksen olevan eilinen!? Minä olen useasti syönyt jugurttia, jonka päiväys on mennyt viikko sitten. Hapanmaitotuotteet ovat tosi säilyviä, joten kannattaa luottaa omiin aisteihin ja järkeen eikä päiväyksiin. 


Jo kaupassa minä ite voin vähentää ruokajätettä valitsemalla sen ruman ja yksinäisen irtobanaanin. Jos kaikille kelpaisi vain täydellinen niin ne rumat päätyisivät jätteeksi. Kauppojen ruokahävikkiä on mukavasti vähentänyt lähestyvien päivämäärien punaisella laputtaminen – säästät ja teet ympäristöteon samalla. 

Itse kasvatettuja tomaatteja on marraskuussa ikävä.


6. Kierrätä materiaalit

Kiertotalouden kuntoon saaminen on keskeistä ilmastotavoitteiden kannalta. Pitää kierrättää vanhat matskut eikä tehdä aina uutta. Kotona vaikeaa on enintään aloittaa. Jos keräysastiat eivät mahdu keittiön roskakaappiin, niille voi laittaa esim. eteiseen kassit tai pienet laatikot. Paperit laitan paperikassiin. Älä kierrätä hyvin likaisia materiaaleja! Metalli- ja lasijätettä tulee niin vähän, että minulla yleensä tiskikoneesta löytyy vapaa kolo metalli- tai lasipurkille. Pesun jälkeen ne on siistiä laittaa keräykseen. Muovinkeräys on rantautunut kuntaani ja sinne voi laittaa lähes kaiken pakkausmuovin, joten keittiön suurin roskis on nykyään muoville. Biojäte meillä menee kompostiin. Kierrätys näkyy kukkarossani siten, että joudun maksamaan vähemmän jätekuljetuksesta, kun harvempi tyhjennysväli riittää. Zero waste / nollahukka -ideologiasta olen vielä valovuoden päässä, mutta apua kierrätykseen voin katsoa täältä (sinun kannattaa kurkata oman jäteyhtiösi sivuja!).


7. Kuluta vähemmän

Tässä kohdassa huomaan päässeeni aika pitkälle. Nettikauppojen selailu ei kiinnosta yhtään. Uuden härpäkkeen valmistus ja kuljetus kaukaa kuluttaa paljon luonnonvaroja ja energiaa. Lahjakin voi olla kutsu vaikka piknikille, lahjakortti palveluun tai se jo tutuksi tullut vuohi. 



Barbille uusi koti

8.  Osta käytettyä ja pistä vanha kiertoon

Katso ensin, onko tarvitsemasi tavara saatavina käytettynä. Pistä eteenpäin hyvä tavara, 
jota et enää itse tarvitse. Itse olen tykästynyt vahankaytetty.fi palveluun*, jonne kuka tahansa voi lähettää vaatteensa ja ”roinansa” myyntiin ja sinä voit poimia ne ostoskoriisi ja tilata kerralla kotiin. Olen myynyt siellä etenkin lasten vaatteita. Tuotteiden kuvaaminen ja lisääminen vaatii kyllä vaivannäköä, mutta sitten niitä ei tarvitse enää ajatella, rahat vain ilmestyvät tilille ja tuotteet pääsevät käyttöön. Vastaavia palveluja on tietysti muitakin. Tai sitten siistit vaatteet voi viedä helpommin vaikkapa SPR:n Konttiin
* Jos ostat tuon vähänkäytetty-linkin kautta, saan siitä suosittelukrediittiä, jolla ostan jotakin ilmastohaastettani hyödyntävää ja kerron siitä täällä blogissa.

Mökin ja/ tai paljun voi vuokrata kaveriporukalla. Säästyy rahaa ja elämyksiä syntyy.


9. Lainaa / vuokraa tarvitsemasi

Turha ostaa esim. työkalua, jota ei tarvitse kuin kerran pari. Vuokrausfirman kautta saat sitä paitsi laatukoneen sen sijaan että itse ostaisit sen halvimman. Jos olisin ammatissa, jossa edustava pukeutuminen kuuluisi asiaan, niin liittyisin heti vaatelainaamo Vaatepuun asiakkaaksi. Sieltä voisin hakea vähän erityisemmänkin designvaatteen parin viikon välein ilman huolta turhista ostoksista. Lisäksi on ainakin Helsingissä Vaaterekki ja Oulussa Mallaamo. Melkein mitä vaan voi vuokrata, viherkasvejakin, mutta se palvelu taitaa olla suunnattu firmoille eikä yksityisille!



Tiedätkös mitä tässä on?



10. Vaihda kertakäyttöinen tavara kestävään ja muovinen maatuvaan

Tyttäreni osti yllä olevat tavarat. Siinä on pilliharja, jolla pestään lasiset pillit.
Kertakäyttömuovi on suurin EUn rantojen roskaaja. EU suunnittelee tavallisimpien kertakäyttömuovituotteiden kieltoa, esim. muovilautaset, pillit, vanupuikot... Kertakäyttöisille ruoansäilytysastioille tulee rajoituksia. Itse ei tarvitse odottaa EUta vaan voi jättää ne ostamatta samantien. Jos esimerkiksi vanupuikkojen käytöstä ei halua täysin siirtyä pestäviin tuotteisiin, niin niitä on saatavilla myös muusta kuin muovista tehtyinä. 
Loistava keksintö naisille on kuukuppi, joka paitsi korvaa kertakäyttöisten terveyssiteiden vuoret, voi olla myös elämänlaadun pelastaja. Voin kokemuksesta sanoa, että toimii. Sen lähes ainoa huono puoli on hieman harjoittelua vaativa paikalleen laitto.  Lisäksi on kestositeitä, kestovaippoja... Talouspaperin sijaan voi käyttää rättiä ja sen voi pestä. Vanhan t-paidan paloista saa monta kertakäyttörättiä erityisen likaisiin hommiin. 

11. Älä lennä – matkusta hitaammin

Lomalla ei ole mikään pakko mennä kauas. Tai jos on, niin mitä jos menisi junalla Siperian halki? En ole mennyt, ehkä joskus. Junan ilmastopäästöt ovat viidennes lentämisen päästöistä. Jos kuitenkin lennät, niin viivy pidempään - ei tartte heti taas mennä uudelleen. Kts. myös kohta 12. Netissä opiskelun tai kokouksen pitämisen mahdollisuudet ovat todella kehittyneet viime vuosina! 

Itse en taida olla valmis lopettamaan lentämistä kokonaan, mutta en lennä edes joka vuosi.

12. Matkaile virtuaalisesti

Google maps vie sinut paratiisisaarelle tai New Yorkiin. Katunäkymän avulla voit ”kävellä” maisemassa. Live-kamera näyttää millainen sää on juuri nyt. Maailman museoiden taideaarteisiin voi tutustua netissä ilman ruuhkia, jonotusta ja kipeitä jalkoja. Vaikkapa upea Uffizi Firenzessä, kerran siellä olen käynyt, jatkossa voin muistella sitä netin äärellä.Tähän kohtaan täytyy tutustua paremmin!   




13. Kompostoi vihreän pihasi multa itse

Ei tarvitse hakea autolla muoviin pakattua turvetta kukkapenkkiin kaupasta eikä jäteauton tarvitse pöristellä hakemaan biojätteitäsi, kun muutat ne mustaksi kullaksi, siis mullaksi. Tyylejä on monta madoista bokashiin.
Lämpökompostorini

14. Istuta puu. Suojele metsä.

Hiilinieluna toimivia metsiä pitää lisätä. Puita on kaikenkokoisia, joten jokaiseen pihaan löytyy sopiva. Metsäluonnon säilyttämisellä on toki muutenkin suuri merkitys, mutta en nyt päästä ekologia sisälläni valloilleen. Omaa metsää ei minulla löydy suojeltavaksi, mutta se ei haittaa. Luonnonsuojeluyhdistysten kautta voi olla mukana tai sitten voi vaivattomasti suoraan lahjoittaa rahaa, jolla ostetaan metsää suojeltavaksi - pysyvästi. Kannattaa tutustua Luonnonperintösäätiöön, jos asia kiinnostaa!   





15. Säästä vettä (ja samalla rahaa)

Veden lämmitys kuluttaa energiaa ja lämmin vesi maksaa keskimäärin yli 2 kertaa enemmän kuin kylmä. Suihkuhanasta kuuluu tulla vettä 12 l/min (säästömallista vähemmänkin), mutta vanha malli tai erikoismalli voi lorottaa parikymmentä litraa. Suihkun viereen voi hankkia munakellon niin ei ajantaju katoa. Myös keittiön hanasta kuuluu tulla vettä 12 l/min. Virtaaman suuruuden voi tarkistaa hyvin yksinkertaisella virtaamamittarilta, jonka saattaa saada lainaksi esim. lähikirjastosta tai energianeuvojalta.

16. Asuminen on iso juttu

Pienempi asunto, pienemmät päästöt. Minun ja mieheni pitää vähentää tavaraa, että sitten kun lapset muuttavat kotoa, myös tavarat mahtuvat pienempään kotiin. 

17. Etsi elämäntaparemonttia tukeva vertaisryhmä ja/tai somekupla! 

Esimerkiksi YouTubessa on Timo Korven ärhäkkäät Ilmastouutiset, Facebookissa Ilmastovuosi 2019, järjestöillä on vaikka mitä. Blogeja on mm. Toinen vuosi ostamatta mitään. Blogin pitäjä teki lokakuussa 2017 päätöksen olla ostamatta mitään, siis mitään, paitsi ruokaa. Nyt on toinen vuosi pyörähtänyt käyntiin. Silmiini osui tämä pätkä sieltä:
Elämän hienous on siinä, että jostain luopumalla saa aina jotain muuta tilalle. Jos lopettaa roskaamisen, saa puhtaamman ympäristön. Jos syö vähemmän lihaa, säästää monen eläimen hengen, vähentää hiilijalanjälkeä ja saattaa löytää uusia ihania ruokia ja makuja. Jos alkaa käyttämään julkista liikennettä, vähentäessään omaa hiilijalanjälkeä saakin aikaa myös lukemiseen, neulomiseen tai voi vaikka torkkua musiikkia kuunnellen osan työmatkasta
Voit vinkata kommentteihin hyviä blogeja, mitä voisin seurata! Haluan ison kuplan!



18. Pohdi päästöjäsi ja elämäntapaasi

Apuna laskuri, esim. Ilmastodieetti tai Sitran elämäntapatesti

19. Valjasta oma energiasi!*

Ota kantaa, avaa suusi. Osallistu. Etsi oma tapasi toimia.
* Tämä otsikko oli ilmasto.org sivulla  

20. Vaikuta yhteiskunnassa

Jos ei halua itse olla aktivisti, voi tukea niitä, jotka ovat. Tarkista ennen vaaleja, että ehdokkaasi on sitoutunut ilmastonmuutoksen torjuntaan ja muista äänestää. Tue järjestöjen toimintaa. 


Nyt on se hetki, kun tämä homma on hoidettava. Hienoa on, että vielä ehdimme toimia! Kommentoi ihmeessä, jos olen mielestäsi unohtanut jonkun keskeisen näkökohdan. Mitenkään täydellinen tämä lista ei tietysti yritä olla, vaan lähtökohtana on oma keskinkertainen elämäni. Tarkoitus ei ole saarnata vaan etsiä, miten omasta hiilipainostani saisi kiloja pudoteltua. Esimerkiksi tupakan poltto on minulle niin vieras juttu, että se jäi tästä pois. Pohdiskelen tätä lisää ja palaan myöhemmin asiaan. 
Olisin oikein ilahtunut kommentistasi!
Lähteet:
Ilmastonmuutos on päässyt viime aikoina isosti otsikoihin, kun kansainvälinen ilmastopaneeli IPCC julkaisi raporttinsa. Tärkeä lähde minulle on Helsingin Sanomat, esim. 20.10.2018. Kertakäyttömuoveista ja EU-komission tutkimuksesta luin HS viikosta 43/2018.

16 kommenttia:

  1. Tosi hyvä ja aika kattava lista! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kohtaan 17 (etsi vertaisryhmä) sain myös heti yksityisviestillä kutsun rentoon "maailmanparannusiltaan", joten tästä oli heti hyötyäkin ;D

      Poista
  2. Tuo ruuan roskiin heittäminen tympäisee eniten, yhden hengen taloudessa sitä ei paljon tule, mutta pääsee kyllä helposti vanhaksi, kun pääasiassa tulee syötyä töissä ym.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ärsyttää kun löytää jääkaapista jotakin liian myöhään. Pitäisi aina heti miettiä, että laittaisko osan esim. pakkaseen, ettei vanhene.

      Poista
  3. Tärkeä postaus. Aiheesta ei voi liikaa puhua ja jokainen voi ja pitääkin osaltaan tehdä jotain. Yhtä tehokkaasti en omia tavoitteitani ole kirjannut mihinkään ylös, mutta aika paljon samoja elementtejä on minullakin hautumassa.
    Hyvää viikonloppua sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla hautuu paremmin kun kirjoitan :) Kiitos samoin hyvää viikonloppua sinulle!

      Poista
    2. Blogissani on sinulle haaste. Käy nappaamassa, jos kiinnostaa. Tässä linkki:
      https://rikkaruohoelamaa.blogspot.com/2018/11/viisi-puutarhamuistoa-kesalta-2018.html

      Poista
    3. Kiitos, minäpä tutustun!

      Poista
  4. Todella hyvä lista. Monesti ihmiset valittavat sitä, että mitä ilmastonmuutoksen eteen voi tehdä. Tässä ainakin oli jo useampi juttu mihin voi tarttua.

    Aloin samalla itsekin pohtia uuden vuoden lupauksia. Pianhan se uusi vuosi alkaakin ja aion ehdottomasti itsekin panostaa entistä enemmän kestävämpiin valintoihin.

    Olen itsekin kirjoittanut omaan blogiini tämän tyyppisistä aiheista.

    https://duniatoropainen.blogspot.com/?m=1

    Mukavaa talven odotusta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun tykkäsit! Kurkkasin blogiisi, kivalta näytti, luen paremmalla ajalla lisää.

      Poista
  5. Aikamoonen tiatopaketti. Joitaki kohtia oon jopa toteuttanukki jo, mutta palio on viälä maharollista teherä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Tällai voi huomata jonkun uudenkin (tai unohtuneen) jutun.

      Poista
  6. Hyvä lista ja ajankohtainen aihe. Meidän perheessä on lisätty kasvisten ja kalan syöntiä, mutta vielä riittää tekemistä. Suosimme kotimaista ja mieluusti lähiruokaa. Hävikkiruokaa tulee sen verran, mitä lapsilta jää. Sähkön ja veden kulutusta tarkkaillaan ja vähennetään koko ajan. Hajonneesta lakanasta saa usein tehtyä lasten sänkyyn lakanan tai tyynyliinoja. Tai vähintäänkin koiran petiin pehmustetta tai siivousrättejä. Todella hyvä apuväline kulutuksen vähentämiseen näyttää minun kokemukseni mukaan olevan se kuuluisa matti kukkarossa :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo vanhasta uutta olikin aika huonosti mun listalla! Hyvä huomio vanhoista lakanoista. Motivaation löytyminen on tärkeää, rahansäästö on ihan toimiva :)

      Poista
  7. Tosi kattava lista! Moni asia on täällä jo hallussa, mutta usean kohdan kanssa myös painiskellaan. Yksityisautoilua esimerkiksi on lähes mahdoton vähentää ilman muuttoa.
    Talvisin talon kuuluu olla hieman viileä ja villasukat tuovat vain mukavasti tunnelmaa :)
    Muovinkierrätys on avannut todellakin silmät sille, kuinka paljon muovijätettä meidänkin taloudessa joka päivä syntyy - muoviroskis pursuaa ja sekajäte on samalla vähentynyt huomattavasti. Hyvä näin, mutta vielä parempaa olisi poistaa kertakäyttömuovi kokonaan käytöstä. Kuitenkin jokaisen kauppareissun jälkeen kotona on erilaisia muoviin pakattuja tuotteita, joille ei oikein ole vielä järkeviä vaihtoehtoja tarjolla.
    Kulutuksen vähentäminen on tärkeä kohta. Olin esimerkiksi jo ajatellut ostaa tänä vuonna uuden talvitakin, mutta taidankin pitää nykyistä vielä yhden talven.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sun elämä kuulostaa hyvin tutulta! :) Yksi tulevan vuoden jutuista on ehdottomasti sen miettiminen, että osaisin ostaa vähemmän pakattuja tuotteita. Askel kerrallaan!

      Poista

Pienikin kommentti ilahduttaa ja on tärkeä! Kiitos!