Hollannin reissullani kukkien ihailun lisäksi kävin Creativity-kurssin, jolla opiskeltiin mm. luovien ideoiden esiin kaivamista pihasuunnitteluprosessin aikana. Samalla tutustuin mm. paikalliseen hulevesien hallintaan, uusiin erilaisiin asuinalueisiin, puistoihin ja nähtävyyksiin. Vietin vajaan viikon kaupungissa, jolla on lempinimi hyvästä syystä: ‘s-Hertogenbosch eli Den Bosch.
Talot kuin purjeet |
Kurssi oli paikallisessa oppilaitoksessa HAS Den Bosch University of Applied Sciences ja liittyy maisemasuunnittelun opintoihini Suomessa. Opettelimme käytännön tekniikoita, miten kaivaa uusia ideoita suunnitteluun. Harjoittelimme myös käsin luonnostelua ja piirtämistä. Täytyy sanoa, että vähän oli perspektiivit hakusessa.
Yhdestä tekemästämme pihasuunnitelmaluonnoksesta väkersimme myös pienoismallin pikaisella aikataululla, käyttäen lähinnä paperia. Tällaisesta voisi tehdä tosi hienon esimerkiksi luonnonmateriaaleilla.
|
Näillä koulun välineillä otetut paremmat kuvat eivät ole minulle asti tulleet, joten seuraava kuva ihan omalla kameralla. |
Edessä pöytäryhmä (aika ei riittänyt esim tuolinjalkoihin, joten täällä lekotellaan...)
|
Koulun ympärillä oli paljon nähtävää. Koulun pihassa kasvoi paljon puita, pensaita ja perennoita, joista löytyi hyvin nimilappuja. Ja ne kukkivat jo nyt kuin Suomessa kesäkuussa… Paitsi etteivät monet komeimmat kukkijat pärjää Suomessa...
Juudaksenpuun (Cercis siliquastrum) kasvaa luontaisena mm. Välimeren alueella |
HAS näytepuutarhan siistit rivit |
Juudaksenpuun (Cercis siliquastrum) lähempää, se kuuluu hernekasvien heimoon |
Toiseen suuntaan koulun lähellä kiintoisaa arkkitehtuuria. Postauksen ensimmäisen kuvan talot ovat kuin purjeet ja siinä näkyvä vesiallaskin on hyötytilaa. Hollannissa autot pyritään siivoamaan pois paraatipaikoilta piiloon. Vesialtaan alla on parkkitalo.
Seuraava silta muistutti rosoisella olemuksellaan alueen teollisuusmenneisyydestä ja läheisestä rautatiestä. Vaikutelmaa pehmensivät istutukset.
Retkeilyä
Retkipäivänä kävimme katsomassa erilaisia ratkaisuja sovittaa suuret määrät lisää ihmisiä Alankomaihin. Ihmiset asuvat enemmän yksin kuin ennen ja tarvitsevat siis enemmän asuntoja. Lisäksi lisää väkeä muuttaa maahan. Hulevesien hallinta ja jokien tulvimisen haittojen minimointi asettavat myös valtavia haasteita merenpinnan tasossa ja jopa sitä alempana sijaitsevassa valtiossa.Netin asuntoilmoituksesta napattu kuva, josta selviää paremmin, miksi näitä sanotaan linnoiksi! |
Autot pilkottavat alta. Niiden yläpuolella kulkevat kävelysillat, joilta pääsee asuntoihin.
Vedet hallinnassa
Vaikka Alankomaat on nimensä mukaisesti hyvin tasaista maata, siellä on paljon ihmisten rakentamia kumpuja. Jotta joet eivät tulvisi alaville maille ja kaupunkeihin, Alankomaissa on vuosisatoja rakennettu valleja. Valli kulkee joen suuntaisesti sen molemmin puolin ja siinä on "turvallinen" ja "riski"puoli. Talot ovat turvallisella puolella. Joen puolella vesi saattaa peittää kaiken alleen, joten siellä on vain laitumia. Ajattelematon ulkomaalainen voisi hyvin havitella vehreää tonttia väärältä puolelta?!
Näissä kuvissa tie kulkee vallin päällä. Talot ovat toisella puolen ja joen puolella on pajuja. Pajuista leikataan oksia ja niistä voi rakentaa tukia vallien rakenteiden vahvistamiseen. Utrechtin näkymiä
Kiertelimme läheisessä isommassa kaupungissa Utrechtissa kohteita keskiaikaisesta katedraalista moderniin ostoskeskukseen sekä jättipyöräparkista kasvitieteelliseen puutarhaan. Muutama kuva vielä siltä. Siellä oli myös puisto, josta on syyskesällä Instagramissa mahtavia valokuvia. Nyt oli vielä vähän laimeampaa, kun heinät eivät ole kasvaneet, mutta pergola oli komea.
Máximapuiston jättimäisestä pergolasta (joutsenen taustalla) on tarkoitus tehdä (jos rahaa löytyy)kilometrien pituinen. Viimeisessä kuvassa samaisessa puistossa sijaitseva Vlinderhof, jonka on suunnitellut alankomaisen ulkopuolellakin hyvin tunnettu Piet Oudolf. Siitä voi lukea kaiken sen omilta nettisivuilta, klik.
Toivottavasti nautit pienestä kierroksesta Alankomaissa. Yritän tehdä vielä erillisen postauksen mallipuutarhoista, joissa kävin. Ja jos vakilukijana mietit, oletko ennen kuullut maisemasuunnittelun opinnoistani, niin en usko, että olen aiemmin kirjoittanut niistä. Varmasti joskus taas palataan siihenkin. Nyt on ollut ihana nähdä taas oma, reissun aikana vihertynyt piha!
|
Varmasti oli sinulle mielenkiintoinen kurssimatka ja sitä nämä jakamasi tiedot ovat meillekin. Suomessakin voitaisiin pohtia enemmän autojen sijoittamista siten, etteivät ne olisi kaiken aikaa esillä. Hollannissa rakentamisessa on ihan omat haasteensa alavan maan vuoksi. Tulvat ja hulevedet on pakko ottaa huomioon.
VastaaPoistaNiinpä, autot ei yleensä paranna maisemaa. Kivoja katossysteemejä olivat niiden piilotteluun kehittäneet!
PoistaKuulostaa todella antoisalta ja monipuoliselta reissulta. Kieltämättä aika jännän näköinen kerrostalolinna "keskellä ei mitään".
VastaaPoistaJoo, noita kerrostalolinnoja oli useita. Jotkut oli ihan hienoja ja toiset kuin neuvostoliiton vankilakaavoilla rakennettu! Ainakin jokainen oli uniikki :)
PoistaVarmadti antoisa ja upea reissu.
VastaaPoistaOn vähäksi aikaa pureksittavaa, kun muistelen kaikkea reissun antia.
Poista