lauantai 14. joulukuuta 2019

Ilmastohaasteen tilinpäätös


Vuoden vaihteen lähestyessä on aika palata ilmastohaasteen pariin. Tein vuosi sitten Kestävät elämäntavat -testin täälläTesti laski hiilijalanjälkeni ja sitouduin pienentämään sitä vielä 20%. Miten tämä sujui? Nyt ovat ajankohtaisia myös aineettomat lahjat. Annoin juuri sellaisen ja kerron, miten pääsin myös itse nauttimaan siitä!



Tarkoitus oli tehdä tästä aiheesta tiheästi päivityksiä, mutta sen suhteen luovutin täysin. Elämässäni oli tänä vuonna ihan liikaa koneella istumista muutenkin. Asia ei kuitenkaan unohtunut. Katsotaan nyt poimintoja keskeisistä teemoista.

Asuminen - sähkö

Sähkön kilpailutuksen tein, kun vanha sopimus päättyi. Ostin uusiutuvilla energianlähteillä tuotettua sähköä, joka on tehty tuulesta, vedestä ja puusta. Varmistin vielä sähköyhtiöltä, ettei mukana ole ydinvoimaa. Ydinvoiman tuotantoprosessi ei aiheuta kasvihuonepäästöjä, joten sitä voi olla hiilidioksidipäästöttömäksi mainostetussa sähkössä. Tämä oli muuten yllättävän vaikea asia! Sähköyhtiön sivuilla ei missään kerrottu, mikä on uusiutuvan energian sähkön alkuperä. Vika ei varmaan ollut minun tiedonhakutaidoissani, koska chat-asiakaspalvelijaltakin meni hyvä tovi selvittää asia. Mutta nyt kun menin sivuille uudestaan, asia oli korjattu ja tieto löytyi!
Mietoisten lintutornilla syksyllä, tämän ja postauksen ensimmäisen kuvan minusta otti mieheni

Ruoka

Kasvissyöntiä olen jatkanut tietysti edelleen, kuten viimeiset 20 vuotta, ja perheen sekasyöjätkin syövät kasvispainotteisesti. Testissä juusto nousi lihan rinnalle asiana, jota kannattaisi syödä vähemmän. Tässä olen onnistunut ja käyttänyt vähemmän juustoa kuin ennen. Esimerkiksi hummus on tosi hyvää leivällä! Ja juusto on entistä parempaaa, kun sitä ei syö koko ajan!


Lähiruoan mahdollisuuksien selvittäminen ei edennyt kovin hyvin, paremmin pitäisi vielä etsiä lähituottajia. Toki taas kasvatin tomaatteja itse. Meillä on tänä vuonna ollut seinällä satokausikalenteri, josta saa vinkkejä siitä, millä hedelmillä ja vihanneksilla on satokausi meneillään. Olen myös käyttänyt enemmän juureksia ja olen muistanut kaivaa pakkasesta oman pihan aronioita ja muita suomalaisia marjoja smoothieen aika usein.


Syksyn satoa: keltaiset päärynätomaatit

Tuotteet ja palvelut

En ole konmarittanut kotiani, vaikka piti. Tämä olisi ollut aika iso pala sitä sitoumuksen 20% päästövähennystä. Kyllä se vielä tapahtuu. Ajatuksena siis laittaa turha tavara nurkista kiertoon. Uusi yritys ensi vuonna! Ja jouluksi ehtii vielä vähän aloittaa... 

Tytär osaa etsiä vaatteita kirppiksiltä. Meillä oli syksyn Helsingin reissulla onnistunut yhteinen kirppiskierros, joten uusia vaatteita minun ei ole tarvinnut juuri ostaa. Minun ”uusista” kirppisvaatteistani ei ole kuvia (eikä niitä tässä harmaudessa pysty ottamaan). Tyttärelle ostin tuolla reissulla takin, jota aion myös lainata! Lainaaminen on muuten ehdottomasti kestävän kehityksen mukaista, joten voin tehdä sen hyvällä omallatunnolla! 

Vanhojen tekstiilien kierrätykseen liittyi myös kestotalouspaperiprojektini, josta kerroin syksyllä täällä (klik). Hyvin ovat toimineet, ovat jatkuvassa käytössä koko perheellä.
Syksyn Helsingin retkellä löysin käyttövaatetta Relove-liikkeestä, jossa oli myös kiva kahvila. Tyttären vintagetakki ostettiin Fredan Uffista ja kuvattiin Oodissa.

Miehelläni oli juuri syntymäpäivä ja annoin hänelle aineettoman lahjan: Menimme hohtokeilaamaan. Emme ole ehkä koskaan (?!) käyneet yhdessä kodin lähellä olevalla keilahallilla, vain jossain kauempana lomamatkojen yhteydessä. Lahja oli tosi onnistunut ja saaja tykkäsi! Tunnelma oli hyvä ja minulla sujui paremmin kuin koskaan. Päivänsankarikin voitti yhden kierroksen, onneksi, sillä toivottavasti menemme uudestaankin! 

Joulunakin voi hyvin antaa tavaran sijaan aineettomia lahjoja. Me on usein annettu leffalippuja ja viime jouluna myös festarilippu. Museokortti voisi olla tosi kiva lahja. Siihen voi yhdistää yhteisen museokäynnin heti alkuun ja sitten lahjan saaja voi käydä museoissa koko vuoden. Sitten on tietysti hyväntekeväisyyslahjat, kuten vuohi kehitysmaahan. Usein annan syötäviä lahjoja, ne eivät jää käyttämättä ja nurkkiin pyörimään.
Hohtokeilaamassa!

Kestävä puutarhurointi

Sitoumuksen ulkopuolelta olen perehtynyt lisää kestävään puutarhanhoitoon ja KESYyn eli kestävään ympäristörakentamiseen. Tästä on tulossa päivityksiä ensi vuoden aikana. 
Mikä sinua ihminen vaivaa, kun et anna minun rauhassa tyhjentää lintulautaa? pohtii orava (13.12.2019)

Mitä jatkossa?

Luin tässä vuoden varrella kirjan Ekovuosi Manhattanilla (kirj. Colin Beavan). Se olisi kuulunut lukea jo 10 vuotta sitten, jolloin kirjoittaja muutti radikaalisti perheensä elämäntapaa ilmastoystävällisemmäksi. Kirja on vetävästi kirjoitettu ja siinä on hyviä näkökantoja, jotka eivät ole vanhentuneet. Erityisesti itselleni siinä iski tämä: Yhdessä tekeminen. Olisi tärkeää ja järkevää mennä mukaan järjestöihin tai perustaa oma porukka ja vaikuttaa yhdessä muiden kanssa, koska niin saa enemmän aikaan. Olen huono verkostoituja, tämä on itse asiassa iso kompastuskiveni. Otan yhdeksi uudenvuoden lupaukseksi tunkea itseäni paremmin mukaan sinne, missä on hyvää pöhinää!

En ole yrittänyt laskea, minkäkokoisia vähennyksiä oikeasti tein, eivät prosentit oikeasti kiinnosta minua. Suunta on tärkeä. Tästä on taas hyvä jatkaa uuteen vuoteen! Oletko sinä yrittänyt pienentää hiilijalanjälkeäsi tai onko sinulla tulossa uusia lupauksia tai haasteita? Tai onko sinulla hyviä kokemuksia aineettomista lahjoista?

10 kommenttia:

  1. Pienin askelin, sillä eihän ole tarkoitus, että vihertyminen (kih hih) tekee elämästä hankalaa.
    En ole matkustanut 12 vuoteen lentokoneella enkä laivalla, en siis Suomen rajojen ulkopuolelle, se olkoon minun ekotekoni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yllättävän paljon sitä voikin tehdä, ilman että elämä menee hankalaksi! Itselle sellainen asia olisi autosta luopuminen, kun maalla asun. (Enkä siis ole luopumassa.)

      Poista
  2. Kiinnostavaa. Tässäkin postauksessa oli monta hyvää vinkkiä, mistä voi napata vinkkejä omaan elämään.
    Meillä ei ole enää hirveästi, mistä karsia. Asumismenoista ja ruokatottumuksista pystyy nipistämään ehkä vielä pikkuisen. Tänä vuonna varsinkin syksyn säät suosivat sähköllä lämmittäjää, sillä napsautimme sähkölämmityksen päälle vasta 3.12. Siihen asti pärjäsimme leivinuunin ja takan lämmityksellä ja välillä oli ilmalämpöpumppukin päällä. Normaalisti olemme laittaneet sähkölämmityksen päälle loka-marraskuun vaihteessa. Lamppuja vaihdetaan ledeihin sitä mukaa kun niitä palaa. Tarkoitus on myös ostaa keittiöön uusi jääkaappi nykyisen vanhan jääkaappipakastimen tilalle. Silläkin ehkä säästää sähkölaskussa muutaman euron.
    Veden kulutus pysyi samana, himpun alle 80 kuutiota neljältä hengeltä. Ensi vuonna on pakko saada sadevesiä paremmin talteen, jotta ei tarvitse vesijohtovettä käyttää puutarhan kasteluun.
    Ruokamenoista on tullut syksyn aikana pikkuisen säästöä, kun lapset aloittivat päivähoidon. He syövät siellä kaksi lämmintä ateriaa 10 päivänä kuukaudessa, joten ruokaa ei tarvitse ostaa ja tehdä ihan niin usein. Kasviksien syöntiä voisi edelleen lisätä, mutta liha tulee silti varmasti kuulumaan ruokavalioomme jatkossakin. Nettimartta sanoikin hyvin, että pienin askelin. Niillä on hyvä viipottaa tulevaisuuteen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meilläkin on sähkölämmitys ja siihen nähden pieni sähkölasku, kun on ilmalämpöpumppu ja tulisijoja. Tuo sadevesiasia onkin tärkeä!

      Poista
  3. Kiinnostava postaus! Meillä talo lämpiää sekä puilla että maalämmöllä, sähkön kulutukseen pystyy itse vaikuttamaan. Ruokaa tehdään yhä enemmän kasvispainotteisesti, edelleen käytössä kesän aikana kasvatetut perunat ja juurikasvit. Metsä tarjoaa myös paljon ilmaista ja terveellistä ravintoa mm. Marjat ja sienet. Vaatteita ei tarvitse paljoa ostaa, kun ei enää tarvitse työvaatteita. Olen aina suosinut vaatteissa laatua, joten käytä edelleen yli 10 vuotta sitten hankittuja vaatteita. Olemme kotona viihtyviä, joten todella harvoin tulee lentokoneella matkustettua (edellisestä kerrasta on tosi monta vuotta). Kiinnostaa kuulla tuosta KESYstä lisää :).

    VastaaPoista
  4. Suurempia muutoksia ei oo tullu tehtyä, ehkä suurimpana, oon lisänny kasvisten syäntiä. Ens vuanna taitaa tulla raju muutos, monehenki asiahan, jos lehemät lähtöö.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No sepä on varmasti tosi iso elämänmuutos jos lehmät lähtee! Kasvisten syönnin lisäys on tosi monella tavalla hyvä juttu: itselle ja ympäristölle.

      Poista
  5. Kiinnostava postaus. Tosi hyvää pohdintaa. :)

    VastaaPoista

Pienikin kommentti ilahduttaa ja on tärkeä! Kiitos!

Lisää lukemista:

Lasiterassi - uusi lempipaikka

Vuodenvaihteen kunniaksi blogipostaus! Aiheena on tämän vuoden uusi lempipaikkani, lasiterassi. Se valmistui vuosi sitten, joten tämä oli en...