Lisää luettavaa!

sunnuntai 29. maaliskuuta 2020

Hyönteishotelli avattu!


Ryhtyisitkö sinäkin kiinteistöbisnekseen? Onnistuu! Nyt on oikein hyvä hetki tehdä puutarhaan tai vaikka parvekkeelle uusi hyönteishotelli! Viime syksynä munitut uudet hyönteissukupolvet heräävät ja alkavat etsiä pesäpaikkoja. Onnistunut hotelli voi olla yksi ainoa koivupölli, monikerroksinen rakennelma tai ruukkuun tiukkaan sullottuja ruokoja, vain mielikuvitus on rajana. Meillä ovat juuri pöristelleet kevään ekat pölyttäjät puutarhaan ja nikkaroin niille uuden ötökkähotellin. Tässä koottuna sinullekin tärkeimmät tiedot onnistuneelle rakennusprojektillesi - sekä kuvia, mitä puutarhassa nyt kukkii.



Asiakasryhmät

Useiden erilaisten materiaalien käyttäminen takaa, että hotelli miellyttää useita eri asiakasryhmiä. Hyönteishotellin tulevat vieraat ovat leppoisia yksinasujia. Ne eivät ole agressiivisia eivätkä puolusta pesäänsä, joten niistä ei ole ihmisille haittaa.
  • Erakkomehiläiset ja muut mesipistiäiset ovat tärkeitä pölyttäjiä ja tykkäävät pölkkyyn poratuista rei'istä ja putkiloista
  • Leppäkertut mm. syövät kirvoja ja tykkäävät kävyistä ja kaarnanpaloista
  • Vaikka mitä muitakin hyödyllisiä asukkaita voi tulla
Leppäkerttu on hakenut suojaa kaarnan raosta ja lämmittelee silti samalla auringossa





Kaikki kuvat otettu lauantaina 28.3.2020





















Hotellin rakentaminen

Löytävätkö hyönteiset todella pienen hotellin, joka ei mainosta itseään missään? Kyllä löytävät! Voit rakentaa itse puisen kehikon tai ottaa käyttöön jonkin vanhan puulaatikon, kuten itse tein. Valmiinkin hotellin voin ostaa. Myös esim. pelkkä pölli, johon on tehty reikiä, on toimiva (siihen on ohjevideo täällä).

Hotellin kehikon ja huoneiden väliseinät voi tehdä laudoista ja vahvistaa kulmaraudoilla. Takaseinä voi olla esim. vanerilevyä. Eniten hyönteiset pitävät lehtipuusta. Kestopuun kemikaalit eivät ole hyväksi hyönteisille, joten sitä ei pidä käyttää kuin hotellin ulko-osissa. Katto voi olla kestopuuta ja siihen kannattaa laittaa kunnollinen leveä räystäs, jos ripustuspaikalla ei ole sadesuojaa.


Varaston perukoilta löytyi viraton puulaatikko, johon rakennettiin miehen kanssa hyllyt ja katto jämälaudasta. Laatikko maalattiin ulkopuolelta, että se kestää ulkona paremmin. 
Tuleva hotelliasiakas? Puutarhassani aukenivat kukat joukolla lauantaina ja pölyttäjät ilmestyivät saman tien

Hyönteishotellin sisustaminen


Hotellin sisustamiseen voi käyttää kaikenlaista käsiin osuvaa luonnonmateriaalia. Ötökkähotellin jokaisen huoneen voi sisustaa eri tavoin! Materiaalit on hyvä kerätä jo ennen hotellin kokoamista ja laittaa sateensuojaan kuivumaan.

Tarjoa yksiöitä. Hyönteishotelliin tulee erakkoja, jotka haluavat kapeita koloja, esim:

- 4-8 mm kokoisilla poranterillä reikiä koivun tai lepän pätkään ("pöllin" pituus 20 cm)

- pienireikäisiä tiiliä (halk. 3-9 mm)

- niputa järviruokoa tai koiranputkia (halk. 3-10 mm), pituus 13-15cm

Molemmista päistä avoin putki ei kelpaa, toisen pään pitää olla kiinni takaseinässä tai muuten suljettu. Erinomainen syvyys hotellille on 20cm. Reikien olisi hyvä olla ainakin 12 cm syviä. Toki joillekin lajeille kelpaa lyhyemmätkin, mutta ainakin osa hotellista kannattaa mitoittaa erakkomehiläisille.

Lisäksi voit laittaa oksanippuja erikokoisista aineksista sekä käpyjä, kuivaa heinää ja kaarnan tai tuohen paloja, lastuja tai muuta käsittelemätöntä luonnonmateriaalia. Oksia voi sitoa narulla nipuiksi. Kannattaa varata eri paksuisia, jotta viimeisiin koloihin voi työntää sopivia ja ainekset pysyvät tiukasti paikoillaan. 

Järviruoko on onttoa, joten se on tosi hyvä materiaali. Mukana myös osmankäämiä (porasin sitä ontoksi, kun minulla oli järviruokoa liian vähän) ja risuja. Suosi lehtipuuta!

Isoimmat reiät pätkityssä koivussa ovat halkaisijaltaan n. 8mm. Syvimmät reiät ovat n. 12 cm. 


Työkalut

Porakone on erittäin hyvä muttei ihan pakollinen. Kokemukseni mukaan jotkut hyönteiset osaavat tehdä reikiä myös ihan itse, edelliseen hyönteishotelliini ilmestyi uusia huoneita. Valmiiksi lahoon puuhun on helpompi tehdä koloja. Oksasakset tms ja pieni saha kannattaa olla apuna, koska silloin materiaalit saa katkaistua kaikki saman mittaisiksi ja hotellista tulee siistin näköinen.

Viimeistele verkolla

Aiemmin tekemääni hyönteishotelliin asettui asukkaita, mutta hotellin vartiointipalvelut eivät olleet kunnossa. Linnut repivät ainekset irti. Suosittelen ehdottomasti laittamaan verkon hotellin eteen. Nyt keväällä vapautuu sopivasti suojaverkkoja puutarhasta. Verkon voi helpoimmin kiinnittää niittipyssyllä. Laitoin verkon löysästi, joten hyönteiset voivat kiertää pesiin myös verkon ohi hotellin ylä- tai alareunasta (alaosassa ei ole verkkoa). 
Yläkerta: oksia ja oik. järviruokoa yms . Toinen ylhäältä: lastuja ja oik. käpyhuone. Kolmas: tiilenpalan takana olkihuone ja oikealla koivun tuohta. Alimmat kerrokset lehtipuuta
Hyönteishotelli paikallaan kasvihuoneen seinällä, kasvimaan ja marjapensaiden vieressä

Hyvä paikka?


Aamu- tai aamupäivän aurinkoon ja tuulensuojassa. Melko aurinkoisella paikalla, jotta asunnot kuivuvat. Voit joko tehdä hotelliin katon tai sijoittaa sen esim ulkorakennuksen seinälle katon alle. Marjapensaat ja omenapuut tarvitsevat pölyttäjiä, joten hyvä paikka on niiden lähellä. 

Sinivuokkomätäs kukkii nyt täysillä

Lumikellot kukkivat rivissä. En tunnusta istuttaneeni niitä näin hassuun riviin...

Huoltopalvelut


Nämä hotellivieraat siivoavat itse huoneensa. Loisia saattaa kuitenkin tulla hotelliin, joten ainesten vaihtaminen parin vuoden välein on hyvä idea. Syksyllä kun hyönteiset ovat menneet hotelliin talvehtimaan, sen voi nostaa talvisuojaan esim varaston sisäpuolelle. Varasto ei saa olla lämmin! Tai sitten hotellin eteen voi asettaa levyn suojaksi talvea vastaan. Pitää vain muistaa ottaa se ajoissa keväällä pois.

Tee pihastasi pölyttäjäparatiisi! Tarjoa lahopuuta (esim risuaidat), kantoja, avo-ojan pientareita, risukasoja, keväästä syksyyn kukkivia kasveja, esimerkiksi myös pajua ja niittykukkia. 
Onko sinulla hyönteishotellia? Oletko huomannut asukkaita? Jos jonkin huoneen aukko on muurattu umpeen, niin se kertoo huoneen olevan käytössä.  

Mukavaa uutta viikkoa!
P.S. Kannattaa seurata blogia, pian tulossa arvonta!
P.P.S. Äsken satoi lunta! Taas on valkoinen maa, onneksi ihan ohut kerros.

19 kommenttia:

  1. Kerrassaan ihanat kuvat ja teksti! Meillä on yksi pieni lahjaksi saatu hyönteismökki. Pääasiassa hyönteisemme asuvat hotellikeskittymässä, jonka tarjoavat kaikki nämä vanhat rakennukset. Lisäksi pihapiirissä ja pihapiirin reunoilla on lahoavia puiden kantoja, risukasoja (paljon), lahoavia puunrunkoja, avo-ojan pientareita jne. Nuo kuvissasi näkyvät hotellit ovat kauniita ja ihan senkin vuoksi voisi toteuttaa myös tuollaisen, vaikka epäilen, että vieraat saattavat enemmin asettua väentuvan tai vanhan aitan seinien koloihin ;).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ja niinpä, vanhat hirsirakennukset ovat ihan parhaita hyönteishotelleja! Niistä vain alkaa olla pulaa. Meilläkin on niin "epäsiisti" pihapiiri ja hirsitalo, että hyönteisille koteja löytyy. Mutta sen lisäksi, että hotelli on hauskan näköinen, niin siinä pääse toivottavasti oikeasti näkemään hyönteisten käyttävän sitä, mikä on minusta kiinnostavaa.

      Poista
  2. Tosi hyvä hyönteishotellin ohje. Heti aloin miettimään, että meillä olisi nyt runsaasti saunan paneloinnista jääneitä paneelinpalasia, josta voisi tehdä hotellille rungon.
    Suloisia kevätkukkijoita myös!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sepä onkin hyvä materiaali, tämä minunkin hyönteishotelli syntyi saunan paneelipaloista :)

      Poista
  3. Luxus-hotelli! Meidän hotelli alkaa olla jo aika huonossa hapessa, sillä on jo niin vanha. Pitäisi tehdä uusi. Kaunista kukintaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllähän hotelleja joutuu muutaman vuoden välein remppaamaan tai alkaa tähtiluokitus pudota...

      Poista
  4. Söpö hotelli! Meidänkin hotellissa on useita reikiä tukittuna. Jännittävää keväällä seurata, milloin ötökät lähtevät liikkeelle. Toivottavasti asukkaita on tulossa uuteen hotelliisi oikein jonottamalla :) Aurinkoisia kevätpäiviä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo onkin sitten tosi kiinnostavaa nähdä keväällä, että tuleeko sieltä asukkaita ulos ja missä vaiheessa. Kameraseuranta hotellin pihaan, että näkee liikkeellelähdön?!

      Poista
  5. Hyvät ohjeet! Olen askarrellut yhden, joskin aika turhan pienen hyönteishotellin. Noita isompia olisi tarpeen nikkaroida enemmänkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tänään huomasin olevani ihan trendissä mukana, nyt on kampanja #pelastapörriäinen ja #hyönteishotellit2020 Eli näihin kuvia, kun pääset nikkaroinnissa vauhtiin.

      Poista
  6. Hyvät ohjeet hyönteishotellin rakentamiseen ja huoltoon. Meillä onkin ollut nyt sama sisustus pari vuotta - täytyypä tutkia, olisiko aika vaihtaa. Ihanat krookukset kurkistavat jo ja nokkosperhonenkin on herännyt talviunilta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuli ihan kamala takatalvi näiden kuvien jälkeen. Nyt on kukat vähän niin ja näin ja perhoset piilossa, mutta sitä parempi, että ehdin ottaa kuvia.

      Poista
  7. Mullon yks piäni hyäntteeshotelli. Paripäivää sitte siivotes huamasin siinä muuratut reijät, asukkahia siis, vaikka oletinki aluus, ettei siihe varmastikkaa mikkää eksy. Isoommanki vois teherä. Ihanasti teillon puutarhas kevät erenny.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yllättävän tarkkoina ne hyönteiset ovat. Minunkin edelliseen löysi aika nopeasti asukkaita.Sinähän olet hyvä kierrättäjä, niin nyt katselet vanhoja lootia sillä silmällä, että mistä tulisi hotelli...

      Poista
  8. Hieno hyönteishotelli! Meillä ei vielä ole tehtynä tälläistä, mutta olen miettinyt sen tekoa monasti. Nyt pitää kyllä ryhdistäytyä ja joku päivä tehdä sellainen. Kiitos hyvistä ohjeista :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, hienoa jos saat tästä inspiraation! Ja nyt on vielä nuo #pelastapörriäinen #hyönteishotellit2020 kampanjatkin!

      Poista
  9. Ihana hyönteishotelli! Meillä on kaksi vähän erilaista, jotka pojat tekivät joki-päivillä.

    VastaaPoista
  10. Hyönteishotelli on ollut mielessä, mutta en ole saanut vielä aikaiseksi. Tässä olikin hyvät ohjeet rakentamiseen.

    VastaaPoista

Pienikin kommentti ilahduttaa ja on tärkeä! Kiitos!