lauantai 30. toukokuuta 2020

Tulppaani-iloa 2: Runsas sipulikukkapläjäys

Tällä kertaa esittelyssä tulppaaneille omistettu uusi alue. Tyyli on villi sekoitus! Alue on tosi pieni, mutta ei se koko vaan sipulitiheys ratkaisee näyttävyyden! Mukana vinkit, miten toteutin tämän. Paikka on puolivarjoinen. Vähän mietin, riittääkö valo kunnon kukintaan. Kyllä riittää ja puolivarjon ansiosta se kestää pitkään.  



Ensin aloittivat narsissit, kuva 22.5. Iso narsissi todennäköisesti 'Sweet Desire'. Pieni...hmmm…. Voiko olla runoilijanarsissi (valkonarsissi), kun kukan halkaisija vain n. 3cm? Vai mikä tämä on?

Vaaleanlila tulppaani 'Alibi' ja tumma 'Purple Prince', korkeat pääosin 'Mystic van Eijk', oikeassa reunassa yksi korkea keltainen-pinkki 'Blushing Lady'

Ihana pitkävartinen persikkaisen pinkki tulppaani 'Mystic van Eijk'

Valkoiset tulppaanit raikastavat ryhmää, lajike on 'Pax'. Niitä olisi saanut olla enemmänkin. 

Hauska raitatulppaani ei ole vieläkään kunnolla avautunut, kuvattu 29.5.
 Miten ryhmä on toteutettu?
  • Kuorin nurmikon pois, tilalle ravinteikasta puutarhamultaa (kohopenkki on hyvä juttu)
  • Istutin kaikki sipulit viime syksynä. Yhden neliön alalle voi mahduttaa noin 60 tulppaania. En laittanut kiinni toisiinsa, mutta lähekkäin (suositusväli 10cm, yhtään harvempaan ei kannata laittaa jos haluaa näin tiiviin ryhmän)
  • Lisäksi samalle läntille voisi laittaa vielä valtavasti narsisseja ja pienempiä sipuleita useaan kerrokseen. Linkki ideapostaukseeni, jossa on kaavakuva aiheesta, löytyy täältä. Minä laitoin kuitenkin kaikki sipulit yhteen kerrokseen.
  • Käytin sekä valmista sipulisekoitusta että ostin lisäksi eri sortteja. Ladoin melko huolettomasti ensin sipulit sikin sokin maanpintaan ja sitten vasta istutin ne. Kannattaa katsoa, että korkeudet sopivat yhteen. Minulla on matalat helmililjat reunoilla. 
  • Suojasin ryhmän jyrsijäverkolla ja havuilla (laitoin siis verkon maan pintaan, oikein viitseliäs voisi istuttaa sipulit verkon sisään suojaan myyriltä). Verkkoa piti nostaa keväällä ajoissa ylemmäs (tai siirtää se alueen ympärille), kun kasvu alkoi. Verkko kannattaa pitää suojana mahdollisimman pitkään, koska rusakot ja peurat voivat syödä uudet lehdet.  
  •  Olen lannoittanut kastelulannoitteella 
  •  Kun kukka kuihtuu, katkaisen kukinnon. Lehtien pitää antaa kuihtua rauhassa, jos haluaa sipulien kukkivan ensi vuonna. Nostan osan sipuleista ylös ja laitan muualle, koska tähän on tulossa uusi pensas. 
Oikeanpuoleinen pitkä tulppaani Darwinhybridi Silverstream. Matalat nupulla olevat 'Carnaval de Rio' ja/tai 'Playgirl'
Istutin tähän ison pussin valmista tulppaanisekoitusta, jossa on mukana kahta kaksiväristä puna-valkoista tulppaania: Carnaval de Rio sekä Playgirl. Ne ovat olleet kaikki tähän asti nupussa. Liloja kukkia on runsaasti, koska sekoituksessa oli ’Purple Prince’ ja lisäksi laitoin tähän ’Alibi’. Sekoituksessa piti olla myös orkideanarsissi 'Thaliaa' ja lisäksi laitoin myös laukkoja. Kummastakaan ei ole näkynyt merkkiäkään. Keltareunapikarililja oli huono idea, otin sitä, kun en löytänyt haluamaani. Ne ovat matalina hukkuneet tuonne, yhden olen nähnyt kukkivan. 
Keltareunapikarililja (Fritillaria michailovskyi) Jos istutin nämä epähuomiossa yhtä syvälle kuin tulppaanit, niin ei ihme, että osa ei ole noussut. Oikea istutussyvyys 5 cm?

Helmililja reunuskasvina
Reunalla on kahta eri väristä helmililjaa
Seuraavasta kuvasta näkee, miten pieni alue on kyseessä. Tämä on tärkeä kohta, sillä sen näkee ensimmäisenä pihan puolelta ulos mennessä. Tulppaanipläjäyksen takaa pilkistelee syksyllä istutettu pensas, idänvirpiangervo. Kunhan tulppaanit lakastuvat, sen eteen tulee toinenkin pensas. Alueelle jää tilaa edelleen myös tulppaaneille.
Kuva otettu kodin ovelta jo 24.5. Tulppaanien takana pilkistää pensastaimi, jolle on tarkoitus istuttaa kavereita. Takana näkyvässä männyn rungossa kiipeää köynnöshortensia. Sen takana metsäsaarekkeen rajalla pilkistelevät valkovuokot ja mustikat. 

Runsas tulppaani-istutus
Ryhmä toisesta suunnasta 25.5. Oikein korkeat hauskan pitkulat nuput ovat 'Blushing Lady'
Bloggaaja on ihan fiiliksissä. Poikani kuvasi.
Minun piti äskettäin etsiä lehtijuttuun itsestäni puutarhahenkinen kuva ja mitään tuoretta ei meinannut löytyä. (Juttu julkaistaan vasta joskus myöhemmin.) Pitäisi yrittää välillä asettua myös kuvattavaksi, aloitin heti!
villi tulppaani-istutus
Edelleen on nuppuja, kuva 27.5.2020
Hei, hurjaa, kesä on täällä! Mukavaa koulun päätöstä kaikille koulunsa päättäville ja lomaa aloittaville (en kuulu heihin). Ja ihan kaikille kaunista alkavaa kesäkuuta!
'Blushing Lady' tulppaani

tiistai 26. toukokuuta 2020

Tulppaani-iloa 1: Vaaleanpunainen pilvi sekä ripsut

Viime syksynä istutin jonkin verran tulppaaneja ja muita sipulikukkia (omasta mielestäni paljon, jonkun toisen mittapuulla aika vähän). Nyt niitä on plompsahdellut mukavasti esiin ja kukkaan asti. Ja ilo niitä on katsella. Aion tehdä useamman postauksen sipulikukistani. Ensimmäisenä katsotaan kellarin edustan istutus, jossa löytyy kaksi pääelementtiä: vaaleanpunaista ja ripsureunoja!

Kellarin edusta on hyvää läpäisevää multaa, koska kumpu on itse rakennettu. Siinä on kaksi "nippua" tulppaaneja. Takana (vasemmalla) näkyy kartiovalkokuusi, sitten marja-aronia ja etuvasemmalla nousee pioni. Taaempana on valkoinen ripsureunatulppaaniryhmä ja edessä vaaleanpunainen höttöunelma:


Vaaleanpunaisessa pläjäyksessä on pääosassa vaaleanpunainen Mystic van Eijk ja komea pitkävartinen kaksivärinen darwintulppaani 'Ollioules'. Mukana on lajitelma narsisseja, aika eksyneen näköinen tuo yksi keltainen... Tämän ryhmän edessä kukkii edelleen valkotäpläimikkä runsaana. Ympärillä näkyvä vihreys on kurjenpolvia, joita istutin viime kesänä rinteeseen paljon lisää. 
Etureunassa kukkivat valkotäpläimikät kahden värisin kukin

Edellisen kuvassa oikean yläkulman viimeinen nuppu aukesi 26.5. ja sieltä tuli yksinäiselle keltaiselle narsissille pariksi pitkä keltainen tulppaani! EDIT  Nyt tunnistin, se on pinkkikeltainen Blushing Lady, tämä yksilö on erityisen keltainen.
Ripsureunatulppaanien ryhmän oli tarkoitus olla kaksivärinen. Pitkään näytti siltä, että kaikki tulput ovat valkoisia, eri mittaisia vain: 
 
Viime viikonlopun lämpö toi vihdoin esiin oikeat värit. Valkoinen ripsureunainen tulppaani on Daytona, jonka korkeuden pitäisi olla 40 cm. Vaaleanpunainen on Dallas, jonka korkeudeksi luvattiin 30-45cm. Se on nyt sitten selvästi matalampi. Lisäksi on ympärillä reunuksena helmililjaa ('Peppermint', ehkä). On tosi suloisen näköisiä nämä ripsureunat!
Vaaleanpunainen sävy on tullut esiin 23.5.2020
Värit valmiina 25.5.2020
Viime keväänä Hollannissa ihailin jättimäisiä tulppaani-istutuksia ja ne tekivät lähtemättömän vaikutuksen. Kotona suurissa kokonaisuuksissa olisi aina korjattavaa. Olenkin tottunut siihen, että pitää katsoa ja nauttia pienistä paloista kerrallaan. Siksi kotona toimii minusta hyvin tällaiset pienet istutukset. Postaus viime syksyn istutussuunnitelmista löytyy täältä(tai tämän postauksen alta).

Kuin kimppu tulppaaneja, mutta paljon jännittävämpää, kun saa seurata niiden puskemista maasta! Ja miten monimuotoisia kukkia mullasta ilmaantuu! Vinkkinä siis, että laita sipulit lähekkäin, niin saat yhtenäisen ryhmän. 


EDIT Tässä linkit seuraaviin tulppaanipostauksiin, jotka julkaisin tämän jälkeen:
    Tulppaani-iloa 2. Runsas sipulikukkapläjäys
    Tulppaani-iloa 3. Väriä siellä ja täällä

P.S. Edellisen postauksen kirjoittamisen jälkeen näin peippojen ruokkivan poikastaan nurmikolla. Olin tietysti aivan ihastunut, joten vaihdoin postaukseen pari uutta peippokuvaa. 

lauantai 23. toukokuuta 2020

Talitintista tulppaaniin - pihan linnut monimuotoisuuden viikolla

Monimuotoisuuden oma kansainvälinen päivä oli 22.5. ja nyt vietetään myös monimuotoisuuden viikkoa. Itselleni on tärkeää, että monimuotoisuus saa kukoistaa pihassani. Haluan mm. lintujen viihtyvän siellä.  Monimuotoisuuden suosiminen myös usein helpottaa pihan hoitoa! Tarkkailin monimuotoisuuden päivänä erityisesti lintuja. Monenlaista västäräkistä voikukkaan ja perhosista tulppaaneihin osui kuviin. Melkein kaikki kuvat on otettu kotipihalla 22.5.  
Neitoperhonen lemmikin kukissa



Västäräkki pihlajassa























Pian puiden lehdet kasvavat suuriksi ja lintuja on entistäkin vaikeampi nähdä ja kuvata, joten nyt on hyvä hetki. Tämä kesäversio oli silti haastavampi kuvata kuin aiemmat talven lintulautakuvat. Meillä on täällä mukavasti ryteikköä, jonka suojista linnut löytävät ötököitä ravinnokseen ja suojapaikkoja myös minun katseeltani. Korkeat puut ovat suosiossa ja minulla niska kipeä ;) 

Turvassa linnut eivät ole puiden latvoissakaan. Aiemmin tällä viikolla näin, kuinka sepelkyyhkyt lensivät päin puuhun kiipeävää oravaa. Ilmeisesti niiden pesä on jonkun männyn latvuksessa. Säntäsin hakemaan kameran, mutta riitapukarit olivat kadonneet kun palasin. 
Talitintti pesäpöntöllä vanhassa kuusessa
 
Kirjosieppo ryteikössä













Talitintin pöntöstä kuului poikasten piipitys. Muissa pöntöissä on varmaan ainakin kirjosieppoja. Alueella asuu tällä hetkellä pikkulinnuista ainakin peippo, västäräkki, viherpeippo, tali- ja sinitiainen, punarinta ja tikli. Pääskysetkin ovat yleensä tänne tulleet, vielä en ole kotipihassa niitä nähnyt. 
Muitakin rastaita on näkynyt, mutta mustarastas on kunkku, joka laulaa mm. tv-antennissa. Sen pesä on katajassa. En tiedä, onko puukiipijälle suunnitellussa uudessa pöntössä ketään.
EDIT Piti vielä vaihtaa peippokuva, koska 24.5. peipot ruokkivat poikasia pihanurmella! 
Mustarastas rauduskoivussa

Peipot kiertelivät ensin ruoka suussa...

...ennen kuin veivät herkut nurmikolla piilottelevalle poikaselle

Luonnon monimuotoisuuden kannalta on hyvä, että pihasta löytyy myös ihan kotimaisia kasvilajeja. Niistä eläimet ovat tottuneet löytämään ravintonsa. Voikukkaa ai kannata kiirehtiä kitkemään liian nopeasti, se on hyvä ravintokasvi keväällä, kun muita kukkia ei ole vielä niin paljon. Minulla on sitä autotallilla melkein niitty ja tästä lähtien väitän, että se on siellä ihan monimuotoisuuden turvaamiseksi! 
Neitoperhonen voikukalla

Kimalainen pölyttää mustikan kukkaa, ihan kivasti onnistui samalla objektiivilla kuin lintukuvat, ei tarvinnut kumartua ;)


Tulppaanien värimaailma miellyttää silmääni enemmän kuin voikukat. Odotan erittäin innokkaasti tämän syksyllä istuttamani tulppaanipläjäyksen lopullista aukeamista. Nyt se alkaa näyttää jo oikein kivalta, mutta suurin osa on vielä nupussa:





Olen vihdoinkin saanut kunnollisen valokuvan lammella käyvästä linnusta. Se näyttäisi olevan telkkänaaras. Ehkä läheisen joen telkkäkoiras alkaa välillä käydä hermoille ja se tulee meille tuulettumaan. Se lähtee aina nopeasti tiehensä (ainakin jos olen lähistöllä). Lammen elämään on myös tarkoitus palata blogissa tässä jossain kohtaa. 
Telkkänaaras 17.5.2020


Lentoon!











Seuraavan postauksen pitäisi tulla pian ja siinä ovat aiheena tulppaanit, jotka vihdoin alkavat kukkia, kun sää on lämmennyt! Autotallin suunnalla on mm. vaaleanpunainen ryhmä, tässä osa siitä: 



Pergola on työn alla, siihenkin palataan, kunhan se nousee (meillä tehdään perustukset viimeisen päälle niin siihenkin meni jo päiväkausia). 
Mukavaa toukokuun loppua!



lauantai 16. toukokuuta 2020

Teinipojan huoneen remontti - maalia ja kaktusamppeleita

Teinin huone kaipasi pientä pintaremonttia. Huoneesta siivottiin vuosien kerrostumat, seinät maalattiin, huonekalut vaihtoivat paikkoja ja osittain vaihtuivat. Kaktuskokoelma pääsi entistä paremmin ikkunaan esille - tein niille uusia amppeleita. Mukana pari vinkkiä helppoon maalaamiseen, joka sujuu hyvin ensi kertaa asialla olevalta teiniltäkin.




Teini sai itse maalata huoneensa. Se oli helppoa, sillä jatkoimme hyväksi havaitulla linjalla: Ikkuna- ja oviseinät pysyivät valkoisina. Maalattavat seinät ovat ylhäältä ja sivuista myös valkoiset, joten ylälistoja ei tarvitse maalaamisen takia irrotella. Maalarinteippiä sen sijaan kului hyvinkin rullan verran.
Työn alla olevaan ylimpään ruutuun kokeiltiin ensin kotoa löytynyttä vanhaa maalia, mutta siihen hankittiin kuitenkin Syvänne-sävy. 

Aluksi koko seinä vedettiin kertaalleen valkoisella. Valkoiseksi jäävä yläosa piti maalata useita kertoja, jotta vanha tumma maali saatiin piiloon. Värillisten alueiden rajat vedettiin teipillä. Suunnittelimme maalattavan kuvion niin, että eri väripinnat ovat kiinni toisissaan. Tämän takia suojateippejä oli aina siirrettävä. Jos eri alueiden väliin olisi jätetty valkoiset raidat niin teipit olisivat voineet olla koko ajan paikallaan. 

Maaleina olivat Tikkurilan Joker sisustusmaalit. Sävyt olivat Pasaatituuli, Mentoli ja Syvänne.



Koronakevät on meillä ollut osasyynä remonttiin. Pojan tietokone oli yläkerran aulassa ja etäkoulun myötä se oli käytössä päivin ja illoin. Remontissa tietokone siirtyi pojan omaan huoneeseen ja minä sain viritettyä oman rauhallisen työpisteen aulaan. Mutta ennen kuin tietokoneen saattoi siirtää, sille piti raivata tilaa... 
Tällä viikolla teini "pääsi" taas kouluun. Aikaiset aamut ei kyllä varsinaisesti ole hänen juttunsa, mutta onneksi kohta on kesäloma...

Tämä kaktus saa edelleen olla ikkunalla. Painava lasipurkki suojelee kissaa kaktukselta ja toivottavasti myös toisin päin. 

Amppelin solmiminen on aloitettu pohjasta

Työpöytä oli aiemmin ikkunan edessä, joten kaktukset ja kasvit mahtuivat hyvin olemaan ikkunalla ja pöydällä. Nyt ikkunan edessä on sänky, joten on iso riski, että kissa tai ikkunan avaaminen heittää kaktukset alas. Niinpä suuri osa niistä nostettiin amppeleihin.
Amppelit on solmittu samalla supersimppelillä tyylillä, jota olen käyttänyt aiemminkin (klik, täällä). Sininen nauha on trikookudetta ja harmaa on tukevampaa ontelokudetta.




Tämä oli paljon mukavampi projekti seinien osalta verrattuna aiempaan tytön huoneen remonttiin (klik, täällä). Siellä tapettien irrottaminen oli todella aikaa vievää. Luulen, että jatkossakin me vain maalaamme, se on tosi helppoa ja mukavaa!

Toisessa seinässä on sama kuvio peilikuvana:



Remontointi on kai ollut tänä keväänä aika suosittua puuhaa. Onko teillä rempattu? Tai oletko  viime aikoina ripustellut kasveja?
Mukavaa viikonloppua!

Lisää lukemista:

Lasiterassi - uusi lempipaikka

Vuodenvaihteen kunniaksi blogipostaus! Aiheena on tämän vuoden uusi lempipaikkani, lasiterassi. Se valmistui vuosi sitten, joten tämä oli en...