Lisää luettavaa!

perjantai 26. kesäkuuta 2020

Ihanat Rosariumit - Ruusupuistot Kaarinassa ja Maskussa

Ruusujen kukinta on nyt upeimmillaan, joten on paras hetki vierailla ruusupuistossa eli rosariumissa. Niitä löytyy tietysti monista paikoista. Turun ympäristössä kaksi hienoa löytyvät Kaarinan Veteraanipuistosta ja Maskusta museon vierestä. Molempiin on helppo piipahtaa, jos on muuten lähistöllä. Ja kauempana asuvat ovat tervetulleita kuvien kautta!

Kaarinan Veteraanipuisto

Kaarinan Veteraanipuiston ensimmäiset ruusut tulivat lahjoituksina Kaarinan muuttuessa kunnasta kaupungiksi vuonna 1993. Puisto perustettiin siis tuona vuonna ja nykyään puistossa on yli 200 ruusulajiketta! Pensasruusut ovat jo komean kokoisia ja hyväkuntoisia Puistossa on myös mm. tammia ja se on kokonaisuudessaan hyvin hoidettu kaupungin toimesta. 

Melko vilkas Voivalantie kulkee vieressä, mutta sen äänet eivät oikeastaan häiritse vaan puistossa on mukavan rauhallinen tunnelma. Puiston halki kulkee pitkä puistokäytävä. Puiston koko on hieman alle kaksi hehtaaria. 




 Ruusut on numeroitu ja niiden nimet löytyvät tauluista. Taulujen jalustoissa on upeat ruusut. Tietysti juuri minun kuvaamani ruusun nimi oli kulunut pois, mutta ei se nyt ole niin tärkeää. Mutta voi kun saisin tuoksut tähän mukaan!
Kaarina-seura on etsinyt ja löytänyt tänne myös löytöruusuja ja istuttanut ne.


Puistossa on tietysti myös veteraanikivi sekä kesäkukkaistutuksia. Tällä hetkellä puiston penkeiltä löytyy myös "penkkilenkki", Ikäinstituutin ohjeita voima- ja tasapainoliikkeisiin. 

Kaarinan veteraanipuisto ja rosarium sijaitsevat  siis Voivalantiellä, ihan keskustan kyljessä. Auto on helppo jättää kesäaikaan tyhjälle koulukeskuksen pysäköintipaikalle. Myös terveyskeskus on maamerkkinä ihan vieressä. 
köynnösruusu Pohjantähti
Veteraanipuiston porteissa kasvaa Pohjantähti köynnösruusua

Maskun Rosarium

Masku-Seuran vapaaehtoisten ylläpitämä Rosarium sijaitsee Maskun "keskustaa" halkovan Maskuntien varrella, Maskun museon ja Luukkaan palvelukeskuksen kohdalla. Maskun museon pihasta lähtevä Hemminki Maskulaisen polku johtaa kävelysillan yli ja sitten oletkin jo perillä Rosariumissa.
Näkymä Rosariumista Maskun museolle päin. Vaalea talo on Nivolan talo. 
Aicha ruusu Maskussa
Ensimmäiset istutukset tehtiin Maskun kunnan omistamalle alueelle vuonna 1998. Istutusalueita on yhteensä kahdeksan ja yksi niistä on varattu maskulaisista pihoista kerätyille vanhoille pensasruusuille. Alueelle on kasvamassa myös pienimuotoinen puulajipuisto. Ruusuja on n. 400, lajeja ja lajikkeita noin 250, pääosin vanhanajan pensasruusuja, mutta myös ryhmäruusuja on mukana. Ruusuilla on nimikyltit.



Huomaa kauempana penkin ylle kaartuvan Hurdal norjanruusupensaan koko!


Tämän virolaisen ruusun kuvasin Maskussa  13.6.2020. Muut ruusukuvat otettu 25.6.2020

Täälläkin ruusut ovat komean kokoisia. Ne sijaitsevat osin rinteessä, joten niitä voi nähdä ensi vilkaisulla paljon! Paikka ei ole ihan yhtä huoliteltu kuin Kaarinassa vaan enemmän luonnon helmassa. Voit jatkaa  polkua myös pienen lammen ympäri, joka ei ole puistolampi vaan umpeenkasvava vanha uimalampi, esimerkiksi telkän pesäpaikka.
Rosariumiin vieressä on vehreä pieni jokiuoma. Taustalla punainen museorakennus ja aitat
Kaunis Nivolan talo, museo  ja aitat polun sillalta

Jos olet paikalla museon ollessa auki, niin poikkea toki sinnekin, se on ilmaista. Museorakennus toimi pitkään kestikievarina. Täältä olisit reilut sata vuotta sitten matkaillessasi saanut hevoskyydin esimerkiksi seuraavaan kestikievariin tai Turkuun. 

Maskun museon eli Palsalan museon (talon nimi) osoite on Maskuntie 98. Aukioloajat ovat täällä
Kävin museolla myös syreenien kukinnan aikaan. Rakennus on valmistunut 1840-luvulla .

Maskun museon näyttelyä
Oletko käynyt haistelemassa ruusuja puistoissa tai onko sinulla oma ruusuvalikoima puutarhassasi? Mukavaa viikonloppua!

perjantai 19. kesäkuuta 2020

Kukkaisaa ja lampaisaa juhannusta

Minä olen juuri asettumassa juhannuksen viettoon kuten muukin Suomi. Vinkkinä juhannuksen jälkeiseen alkuviikkoon suosittelen Turun suunnalla lammasjoogaa. Kaikille suosittelen kukkien haistelua! Tässä postauksessa sitä voi tehdä virtuaalisesti. Meillä ei vielä pionit kuki, mutta nuputkin ovat kauniita, etenkin kun muurahaisten lisäksi myös leppäkertut ovat tänä vuonna tykästyneet niihin:


Lammasjoogaa on tarjolla Kaiturin tilalla. Tila ei tänä kesänä ole muuten ryhmille auki, mutta joogat pidetään ihanalla vanhojen omenapuiden varjostamalla niityllä kuten ennenkin. Joogan ajaksi sinne tulevat tilan lampaat, jotka osallistuvat harjoitukseen haluamallaan tavalla. Osa niistä on persoja rapsutuksille. Olin mukana eilen. Maassa makaillessa lampaiden ruohon rouskutus kuului välillä ihan korvanjuuresta ja omenapuut kaartuivat katoksi päälle. Oli todella rentouttavaa. Silti on rentoa ja huumoria mukana, kun äkkiä voi olla lampaan naama vieressä tai papanoita joogamatolla (onneksi ne ovat kuivia eivätkä sotke).
Kaiturin emäntä Marjukka joogan jälkeen
Harjoitus oli helppoa yin/ hathajoogaa. Viimeiset joogat ovat juhannuksen jälkeen tiistaina ja keskiviikkona ja niihin voi ilmoittautua tästä (klik Onnenjuuren sivut). Suosittelen lämpimästi jos Turun seudulla vaikutat!
Lammasselfie
Akileija
 Sitten toivottelen kaikille oikein rentouttavaa juhannusta näiden puutarhani kukkijoiden myötä! Akileijat kukkivat nyt hienosti, osa on varjoisammassa paikassa vielä nupulla.
Akileija

Tässä akileijat kauempaa, syreenien välissä. 

Juhannusruusu

Hopeahärkki

Tornionjokilaakson ruusunnuput
 Nyt on ollut ihanan tuoksuva kohta pihassa, kun toisella puolella tietä ovat ruusut ja toisella puolella kielot. Nyt kielot jo lopettelevat, mutta paikka on varjoisa ja osa vielä kukkii.
Mätäskurjenpolvi Iris graminea
Kielo
Kaunista juhannusta sinulle <3

lauantai 13. kesäkuuta 2020

Aika nips-napsauttaa!

Puutarhassa kulkiessani on tällä viikolla kuulunut vähän väliä napsahduksia. Mistä on kyse?
Sekä tulppaanit että vuorimännyt ovat kaivanneet napsauttelua. Molempien kohdalla on jo korkea aika toimia! Lisääkin napsintaa on tulossa, sillä tämän hetkinen mieletön luonnonkukkien rehotus kaipaa pian suitsintaa. Siis sitten kun kukinta heikkenee. Kuvissa myös siellä välissä viihtyvää kukintaa ja muuta elämää...!?!

Vuorimäntyjen vuosikasvut ja tulppaanien varret

Vuorimäntyjen huono maine johtuu niiden holtittomasta kasvusta, jollei niitä suitsita. Niiltähän pitää katkoa vuosikasvut. Minulla on vain yksi kääpiövuorimänty. Niiden kohdalla napsauttelu ei ole pakollista, mutta haluan vuorimäntyni pysyvän pienenä ja sievänä. Valtavat vuosikasvut oli tulossa:
Kääpiövuorimänty ennen...
 Vuosikasvut kannattaa katkoa ihan sormin, niiden pitäisi katketa ihan helposti. Jos ei katkea helposti, on odottanut turhan kauan. Nyt kannattaa ehdottomasti ryhtyä jo toimeen. Kaikkea ei saa poistaa, pistin noin puolivälistä poikki:
Poistin noin puolet vuosikasvuista

...ja jälkeen
 Toinen mitä olen napsautellut, ovat tulppaanien kukkavarret. Lehtiähän ei saa poistaa, jos haluaa ensi vuonnakin kukintaa, mutta mahdollisimman pitkä pätkä kukkavartta kannattaa poistaa heti:
Olen katkonut nipuittain tulppaanien kukkavarsia

Upeat luonnonkukat

Tällä hetkellä puutarhassa on megalomaaninen luonnonkukkien rehotus. Paviljonkipenkin ympäristö on ihana kukkapilvi. Lemmikkejä on myös itse kukkapenkissä, mutta koiranputki kasvaa nurmikon puolella. Lemmikkien kukinta on jo heikkenemässä, joten nips-napsautan ne ulos kukkapenkistä ennen kuin ne levittävät siemenensä ihan kaikkialle. Nurmikolla olevat voivat jäädä vielä.
Valkoista ja sinistä lemmikkiä

Koiranputkea paviljonkipenkin reunalla
Tuossa puutarhaportissa kasvaa nuoria kärhöjä (viime vuonna hankittu), ne ovat kovin hitaita. Kunhan koiranputkien kukinta heikkenee, katkon ne ja sitten kärhöt toivottavasti ovat jo näyttävämpiä. Nyt maanrajassa on yksi kukka:
Alppikärhö - Clematis alpina
Koiranputket ovat tuoneet myös todella hauskan näköisen asukkaan puutarhaan. Pyjamaluteet viihtyvät niissä. Mikä nimi! Nämä ovat ihan harmittomia, saavat syödä koiranputkia vapaasti.
Pyjamalude  (Graphosoma lineatum)


Lemmikkien ja koiranputkien välissä on tulossa monenlaista kukintaa ja muutama ihanainen jo kukkiikin, ainakin nämä syreenien lisäksi:
Akileijat

Kanadanakileija - Aquilegia canadensis 'Little Lanterns'

Särkynytsydän on penkin ensimmäisiä asukkaita
Kun vaan ehtisi tehdä postaukset kaikesta, niin tulossa olisi ainakin toisaalla puutarhassa kukkivat ihanat kurjenpolvet! Ostin viime vuonna mm. yhden kappaleen Bill Wallista ja se on ihan mieletön kukkapilvi (kuva otettu jo tulppaanien kukkiessa, mutta Bill jatkaa edelleen):
Geranium pyrenaicum 'Bill Wallis'
Mukavaa viikonlopun jatkoa ja keskikesää!

lauantai 6. kesäkuuta 2020

Tulppaani-iloa! Osa 3. Väriä siellä ja täällä

Vielä viimeinen osa tulppaanien iloihin! 
Ensinnäkin viimeksi esittelemäni sekalaisen penkin raitatulppaanit ovat viimein mukana kukinnassa. Aiemmin auenneet ovatkin hyvin pian kuihtumassa, joten oli korkea aika näiden tulla mukaan. 
tulppaani kukkii
Carnaval de Rio tulppaanit 5.6.2020

Tämä otettu jo muutama päivä sitten, vielä nupulla
Terassia vastapäätä olevassa muuripenkissä nousee runsaasti mm. aiemmin istutettua keltaista tulppaania. Viime syksynä istutin tähän mukavan rykelmän vaaleanpunaista. Nyt keltaiset ovat kukkineet, mutta vaaleanpunaiset jatkavat, sillä ne aloittivat myöhemmin. 
Kuvattu 27.5. jolloin etualan valkotäpläimikkä ja keltaiset tulppaanit hallitsivat. Takana oleva risu on Mustilanhortensia. 

Eilen 5.6. Matalat lilat 'Alibi', valkoiset 'Pax', korkeammat vaaleanpunaiset 'Mystic van Eijk' ja 'Ollioules' (ainakin) Valkotäpläimiköiden kukinta hiipuu vihdoin ja takana kallion kupeessa hortensia heräilee.

Minun on ollut vaikea saada kukkapenkkiin perennojen sekaan kunnollista tiheää tulppaaniryhmää, kun en halua ronkkia perennoja. Tässä kohtaa muuripenkissä on kuitenkin ollut tarha-alpia, joka on kärkkäästi leviävä perusperenna. Sitä uskalsin rusikoida kunnolla pois tulppaanien tieltä. Tarha-alpia en varmaan koskaan saa tuosta häviämään ja ihan hyvin se tuolla havujen kainalossa saa ollakin. Mutta jollei pidä varaansa, se peittää vähitellen kaiken alleen. 

Paviljonkipenkissä oli vain muutama tulppaani, kerrottuja keltaisia 'Sun Lover'. Ihan hauska pari purppurahappomarjapensaan kanssa. Istutin näitä tulppaaneja kymmenen syksyllä 2015, nyt taisi nousta 4. Aika hyvin, kun penkissä on kuitenkin tehty täydellinen myllerrys sen jälkeen, olisi voinut olla nollatuloskin. 
'Sun Lover' tulppaanit ja purppurahappomarja (Berberis thunbergii)

Terassin edustan penkki on vaiheessa. Lykkäsin saviseen maahan syksyllä rikkoutuneen saviruukun ja sinne muutaman jäljelle jääneen sipulin. Kyllä sieltä ruukullinen kukkia nousi:


Sitten on sisääntulon suunnalla villitulppaaneja, osa kukki ajat sitten. Näitä haluaisin vielä lisääkin, joten palaan näihin joskus omassa postauksessa, kunhan perehdyn paremmin. Onko sinulla jotakin "villitulppaaneja", jotakin pieniä? Esimerkiksi parvi- tai syreenitulppaaneja tai tähtitulppaaneja? Tämä syreenitulppaani kukkii vielä hetken:
Syreenitulppaani 'Lilac Wonder'  (Tulipa bakeri)

Takana syreenitulppaanit. Edessä muita tulppaaneja sekä maanpeitteenä kukkivaa mansikkaa. Oikealla kuusen kanto ja vasemmalla perhoangervo

Tätä kirjoittaessa lauantai-aamuna, sade on vihdoin saapunut meille! Tulppaanien kukat eivät sitä ehkä arvosta, mutta koko muu luonto kyllä. Sekä puutarhuri, jonka ei tarvitse tänään stressata kastelusta. Männyn siitepöly oli vallannut jo kaikki paikat, nyt se pestään pois. 

Puutarhassa kukkii jo niin paljon kaikkea, että seuraavassa postauksessa rehottaa ihan muuta kuin tulppaaneja. Mukavaa viikonloppua!

Tässä vielä linkki sipulikukkaistutuksien ideointipostaukseen, jossa on taas linkkejä eteenpäin (linkkilista on kesken).