Lisää luettavaa!

lauantai 1. elokuuta 2020

iNaturalist sovellus ja pihan perhoset

Tämän vuoden uutuus luontoharrastukseen on iNaturalist sovellus. Olen kokeillut sitä nyt jonkin aikaa ja voin suositella! iNaturalistiin voit kirjata omat luontohavaintonsa ja niiden tunnistamiseen saa hyvää apua. Hurahdusvaara: Tämä voi innostaa tarkkailemaan luontoa enemmänkin! Vaikka sovellus on tarkoitettu vain luonnonvaraisten lajien tunnistamiseen, niin kerron, miten siitä on hyötyä myös puutarhanhoidossa. 
Postauksen kuvat omasta puutarhasta tältä kesältä. Ekassa on keisarinviitta palavarakkauden kukalla. Palavarakkaus on minusta turhan ärhäkän punainen, mutta jos saan  sen avulla näitä perhosia lisää, niin palavarakkaus saa levitä!
Oranssi perhonen


iNaturalist on kansainvälinen verkosto, johon on tänä vuonna avattu Suomi-palvelu. Koska sovellus on toiminut muualla jo pidempään, sen tekoäly on saanut paljon treeniä lajien tunnistamiseen ja se toimii yllättävänkin hyvin. Ehdotus kuvassa olevasta lajista räpsähtää heti ruudulle. Hienous on siinä, että tämä ei kuitenkaan riitä, vaan oikeat ihmiset käyvät myös katsomassa kuvia. Olen huomannut, että asialla ovat usein alan ammattilaiset tai pitkän linjan harrastajat. 


Itse lähdin sovelluksen kanssa liikkeelle ötököiden tunnistamisesta. Hyvä yhdistelmä on iNaturalist ja Ötökkätieto -sivu. Jälkimmäisestä voi helposti tarkistaa, onko löydetty ötökkä haitallinen vai hyödyllinen puutarhassa.

Minulla yksi ensimmäisistä oli yllättävä luontohavainto juhannuksena. Revin ruohotuppoja maasta, että saisin grillin alle lisää tiiliä. Mullan seasta alkoi hassusti putkahdella kymmenittäin punamustia kovakuoriaisia! Yritin kuvata pois vilistäviä otuksia. Kovakuoriaisen tunnistamista varten siitä olisi hyvä saada kuvia joka puolelta. Kuvistani ei tullut ihan priimaa, mutta tekoäly ehdotti sen olevan jokin sylkikuoriainen. Myöhemmin oikea ötökkätuntija kävi tunnistamassa sen sovelluksessa nummisylkikuoriaiseksi, joten oikealla linjalla heti oltiin. Sinne ne oli käyty munimassa maan alle ja olivat juuri sopivasti päässeet aikuisiksi, kun ilmestyin riehumaan heidän yläpuolelleen.

punamusta kovakuoriainen
Nummisylkikuoriainen (Cantharis livida) syö mm. kirvoja, joten hyödyllinen otus on kyseessä. 

Tesmaperhonen (Aphantopus hyperantus) ja peltosaunio ("saunakukka") (Tripleurospermum inodorum)


Käytin iNaturalistaa ensin vain ötököiden tunnistamiseen. Tällä viikolla muistin, että sehän sopii kaikille luontohavainnoille. Aion nyt kuvata sinne mahdollisimman paljon pihapiirissä kasvavia luonnonvaraisia kasvilajeja. Palvelua voi käyttää laajemminkin luontoharrastuksessa, sieltä löytyy monenlaista lisätoimintoa. Sovellus esimerkiksi tarjoaa uusia lajeja, joita voi koittaa ”bongata”. Lisäksi havaintoja käytetään oikeasti tieteellisessä tutkimuksessa. Minun kuvaamani perhostiedot on esimerkiksi liitetty osaksi Euroopan perhosprojektia. Kätevimmin iNaturalist toimii kännykällä, mutta omalle tilille pääsee myös tietokoneella. Palvelua hallinnoi Suomen lajitietokeskus (klik).
Pienellä perhosella on viehättävä nimi: Lauhahiipijä. Sen saa pihaansa, jos siellä on heinikkoa tai niittyä. 



Kedolla päivänkakkaroita, ketoneilikkaa ja puna-apilaa
Vaapsasvieras (Volucella inanis) ja siankärsämö - silmistä heti tunnistaa, että kärpänenhän tämä on, vaikka raidoitus on kuin ampiaisella. Sen toukat hengailevat ampiaispesässä. Aikuinen viihtyy kukissa kuten kunnon kärpänen. Harmiton.   
Kuvien tekijänoikeuksia voi asetuksissa käydä klikkailemassa. Minusta on ok, että iNaturalistiin laittamiani kuvia saa aika laajasti käyttää, jos niistä jotain hyötyä on, mutta en ole vielä muistanut perehtyä asetuksiin.

Jos jaksoit tänne asti niin palkinnoksi parit kärhökuvat! Ensinnäkin nyt on kunnon Jackmanii kukassa eikä mikään feikki. Se on ovelasti piiloutunut kelloköynnöksen joukkoon:
Jalokärhö Clematis 'Jackmanii'. Se kasvaa säleikön toisella puolen, mutta kukat ovat tulleet kelloköynnöksen lehtien sekaan terassin puolelle

Puutarhaportissa kukkii ekaa kertaa viime vuonna istutettu viinikärhö Clematis viticella 'Alba Luxurians' (valkoiset kukat)

Mukavaa elokuun alkua! 
Koitan saada nopeammalla aikataululla seuraavan kukkaisamman postauksen, katsotaan miten käy.

18 kommenttia:

  1. Onpa hieno tuollainen sovellus, joka samalla tuottaa arvokasta tietoa lajeista! Harmi, että minulla ei ole älypuhelinta, mutta olen tottunut turvautumaan kirjoihin ja nettiin tunnistuksissa. Siitä vain ei mene tietoa eteenpäin, tuo olisi kiva juttu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, tämä on hieno! Voit kuitenkin tutustua tietokoneversion mahdollisuuksiin tuolta lajitietokeskuksen linkin kautta.

      Poista
  2. Testasin iNaturalistin puutarhakasveissa. Hyvin se antoi suuntaa, mutta tarkemmin tietenkin tunnistin omat kasvini. Kokeilun jälkeen olen unohtanut koko jutun, mutta muistutuksesi ötököiden tunnistamisesta on oivallinen. Eilen alapihalla oli isokokoinen vihreä toukka, jonka unohdin tsekata. Sovelluksesta olisi varmaan saanut avun näppärästi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. INaturalistaan ei toivota puutarhakasveja, joten se ei varmasti ole parhaimmillaan niissä. Toukkien tunnistusta en itse vielä olekaan kokeillut.

      Poista
  3. Täällä komeita toukkia kasvien lehdillä, ehkäpä jotakin yökkösten tai perhosten, taidanpa ladata sovelluksen ja testata, kiitti vinkistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, siellä on varmaan perhosia tulossa! Toivottavasti sovellus tunnistaa ne.

      Poista
  4. Kiitos vinkistä! Testaan saisko sovelluksen iPadiin...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että kokeilet! Uskon että saa siihenkin, näytti olevan App Storessa.

      Poista
  5. Minä olen surkea tunnistamaan perhosia ja muita ötököitä, vaikka seuraankin kiinnostuneena niiden touhuja puutarhassa. Tämä oli hyvä vinkki.

    VastaaPoista
  6. Kiitos vinkistä, on mukava kun on mahdollisuus katsoa, mikä ötökkä on kyseessä. Kukkasovellusta käytänkin aika ahkerasti, antaa se ainakin suuntaa. Mukavaa sunnuntaita sinulle!

    VastaaPoista
  7. Kiitos paljon hyvästä ja hyödyllisestä vinkistäsi. 😊😊

    VastaaPoista
  8. Kiitos muistutuksesta! Joskus jo tutkailin tuota sovellusta, mutta se unohtui ennen kuin ehdin edes asentamiseen asti. Sillä saisi varmasti paljon nopeammin vastauksen varsinkin ötököiden tunnistamisessa kuin netistä itse selaamalla. Sitä paitsi kännykässäni on sen verran huono kamera, että sillä otettujen kuvien tekijänoikeuksista ei varmasti tarvitsisi olla huolissaan. Kukaan tuskin käyttäisi niitä minkäänlaisessa julkaisussa! :D Mukavaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, minunkin kännykkäkuvani ovat yleensä aika kaameita ;)

      Poista

Pienikin kommentti ilahduttaa ja on tärkeä! Kiitos!