Lisää luettavaa!

lauantai 31. joulukuuta 2022

Lasiterassi - uusi lempipaikka

Vuodenvaihteen kunniaksi blogipostaus! Aiheena on tämän vuoden uusi lempipaikkani, lasiterassi. Se valmistui vuosi sitten, joten tämä oli ensimmäinen kesä, kun lasiterassi oli käytössä. Ja kyllä sitä käytettiinkin!

Oli hyvä idea sijoittaa terassi talon länsipäätyyn, pois keskipäivän auringosta, joten se ei yleensä kuumentunut kesäpäivinä pätsiksi. Se on myös hieman puiden varjossa. Siellä oli mukava oleilla vielä lokakuussa. (Mitään lämmittimiä emme harkitse.) Tässä oli aiemmin pieni avoterassi, joka yhdistyy nyt lasiterassiin ja tekee siitä todella tilavan. 

Rottinkikalusteet muuttivat kesäksi viherhuoneesta terassille

Hankin terassille heti oliivipuun ja ihmeköynnöksen (bougainvillea). Oliivipuu viihtyi terassilla pitkälle syksyyn ja näyttää ihan hyvältä edelleen talvehtiessaan sisällä. Ihmeköynnös ei näytä hyvinvoivalta tällä hetkellä. Myös pelargoneja sain pidettyä pidempään ulkona kun siirsin ne lasiterassille ja kelloköynnös pärjäsi useiden alkutalven kylmien kausien yli vihreänä. 

Terassi on myös mukava paikka Nöpölle oleilla ja kissa vietti siellä kesällä paljon aikaa. Miinuksena, että terassilla ei ole mitään ylempänä olevia tuuletusaukkoja. Jos haluaa kissan pysyvän terassilla, täytyy pitää kaikki ovet kiinni. Usein Nöpö oleilee terassilla, vaikka ovet olisivatkin auki. Lisäksi se pitää hiiriä kurissa terassin alla.

Terassin reunukselle mahtuvat ruukkukukat ja kissa 

Nöpö arvostaa terassille kokoamiani vanhoja peittoja. Puusohva siirtyi olohuoneesta terassille.

Terassin ovesta on kulku toiseen eteiseemme, josta pääsee myös saunaan. Vanhan pienen kolmionmuotoisen avoterassin jatkoksi rakensimme itse uuden jatkopalan terassia (tekeillä marraskuun kohdalla täällä). Vanhat portaat poistettiin. Vanhan terassin pitkälle sivulle tuli yksi lasiseinä ja sen kohdalle uudet portaat. Uudelle terassin jatko-osalle tuli sitten varsinainen uusi lasiterassi (3m x 4,5m), jonka katto tuettiin talon päätyyn. Kaikki lasiseinät saa avattua. Lasiterassin asensivat valmistaja Lumonin omat asentajat parissa päivässä. 

Kuvassa oikealla näkyy vanhan terassin aukkoon asennettu ylimääräinen lasiseinä

Kuva portaiden rakentamisesta 28.5. Vanhaa avoterassia kavennettiin portaiden päästä, se levenee kuvan ulkopuolella oikealla. 

Lasiterassille rakensimme keväällä portaat avoterassin reunaan. Ostimme Bauhausista porraselementit hommaa helpottamaan. Hieman kiirettä piti tyttären yo-juhlien takia, joita vietettiin muutama päivä portaiden valmistumisen jälkeen. 

Portaiden viereen tuli kukkapenkki uuteen kohtaan (juhlien jälkeen). Portaiden tieltä siirrettiin kuunliljat sekä perhoangervo. Paljon siihen ei vielä tullutkaan pysyviä istutuksia, vaan laitoin maahan daalioita, jotka kukkivatkin hienosti myös syksyn ajan. Kulman taakse siirsin isotöyhtöangervot sekä kulmaan syysleimut. Niitä on siinä helppo vahtia, etteivät lähde levittämään taimiaan.

Suurin miinus terassissa on sen aiheuttama törmäysvaara pihan linnuille. Ensihätään viritin terassin ulkopuolelle muoviset viirinauhat ja sisäpuolelle paperisia "koristeita". Myöhemmin tein viirinauhoja kangastilkuista - näitä olenkin halunnut tehdä jo vuosia, mutta en ole saanut aikaan, kun niille ei ole ollut tarvetta! Kesällä terassilla roikkuivat myös vuosia sitten askarrellut unelmasiepparit sekä Nepalista tuodut rukousliput. Ennen kevättä täytyy taas lisätä varoitusmerkkejä.  

Daaliat talvehtivat tällä hetkellä kellarissa

Ompelin viirinauhat säästelemistäni vanhoista tilkuista

En takaa mitään, tuleeko blogipostauksia vuonna 2023 enemmän. Ainakin aion tehdä vähemmän töitä kuin 2022, joten on hyvinkin mahdollista, että jaksan myös blogata. Loppuun kuva joulunajan vilvoittelusta terassilla. Hyvää uutta vuotta 2023 sinulle! 


sunnuntai 30. tammikuuta 2022

Kesällä Strömsössä

 Palataan kesän 2021 tunnelmiin Strömsössä. Vaasassa sijaitseva Strömsö on tuttu paikka ruotsinkielisestä nimikko-ohjelmastaan, mutta sinne pääsee myös käymään. Puutarhassa voi kävellä itsekseen, mutta oppaan johdolla pääsee sisälle taloon, josta löytyy valtavasti ohjelmasta tuttuja yksityiskohtia.

Olin varannut Strömsön opastuksen hyvissä ajoin. Sään suhteen ei käynyt tuuri, vettä satoi välillä täydellä voimalla. Onneksi sade taukosi välillä, koska Strömsön puutarhaprojektit tietysti kiinnostivat. Sisälläkin oli paljon kasveja, tai kasveista inspiroituneita asioita, kuten viidakkoverhot ja virkattuja kukkia. 



Opastuksia vetävät Vaasan oppaat ja kierros pitää ostaa ajoissa etukäteen Visit Vaasan nettisivuilta. Strömsö sijaitsee Vaasan Västervikissä. Kierroksella kerrotaan vanhan huvilan yli 100-vuotisesta historiasta ja sisällä sai myös kierrellä rauhassa ja ottaa kuvia. Verstas on erillinen moderni rakennus ja sinne ei päässyt. 


Puutarhaan on rakennettu tilanjakajiksi erilaisia portteja. Vihreässä portissa taisi olla alunperin myös ovi, joka ei johtanut oikeastaan mihinkään. Portin vieressä kasvoi upeita heiniä ja kostean paikan kasveja.



 Seuraavassa kuvassa vinkki niille, jotka ovat huolissaan siitä, näyttääkö leikkaamaton nurmi/niitty siltä, että piha on jätetty vain hoitamatta. Kyltti todistaa rehotuksen suunnitelluksi. Toimii ehkä myös, jos aluetta hoitaa joku muu, joka on liian innokas ruohonleikkaaja. Tarkistin sanakirjasta, humla on kimalainen, mutta humle on humala. Kyllähän tuossa ilmeisesti kasvaa niittyhumalaa, mutta se ei ole sukua humalalle ja on ruotsiksi ihan eri niminen. Aloin jo tosissaan ihmetellä, mutta ilmeisesti kasvia voidaan kutsua myös ruotsiksi humalaksi. Onko tämä suomenruotsalainen sanaleikki pörriäisbuffetille? Huh, ei ihme että päivitysten teko aina kestää, kun päädyn googlaamaan tällaista. Aloin myös pohtia tällä viikolla katsomaani Avara luonto ohjelmaa, jossa todistettiin, että kimalaiset osaavat laskea, mutta tuskin ne sentään lukevat kylttejä ;) 

Käydään vielä keittiössä, jossa joka puolella pursusi tavaraa ja myös kukkia...



Talo oli täynnä viihtyisäksi sisutettuja nurkkauksia. Kattoon katsominen rikkoi tunnelman. Siellä oli kirkkaita rumia valaisimia ja loputtomasti johtoja. Erilaisia hyllyjä oli täynnä kaikenlaista mahdollisesti tarvittavaa pikkusälää sekä aiempia tuotoksia. 



Jos tv-ohjelman kulisseihin katsominen kiinnostaa ja olet edes joskus katsonut Strömsötä, suosittelen kierrosta sisätiloihin. Kaikille puutarhan ystäville Strömsön ulkoalueet ovat tietysti sopiva kesäkohde Vaasassa! Vieressä on myös uimaranta. Ja tv:stä tulee taas uusia jaksoja!


  Muista tänä viikonloppuna Pihabongaus! Sää ei kyllä nyt varsinaisesti suosi tapahtumaa. Minä tarkkailin piharuokinnan linnut lauantaina mukavasti ikkunan takaa jo ennen kuin räntäsade alkoi.  

lauantai 8. tammikuuta 2022

12 kuvaa puutarhastani vuodelta 2021

Tykkään vuoden vaihtuessa vetää yhteen mennyttä vuotta eri tavoin. Tässä postauksessa kokoan oman puutarhan tapahtumia pääosin kuviin. 12 kuvaa ovat kollaasikuvia, joissa jokaisessa on muutama kuva kyseiseltä kuukaudelta. Kaikki olen kuvannut omalla pihalla vuonna 2021. Edellisessä postauksessa vedin yhteen viime vuonna lukemani kirjat.  

Hups, alkukesä on niin ihana, että siitä syntyi kaksi kuvaa eli kollaaseja onkin 13. Tämän ensimmäisen otsikkokuvan tulppaanit ja omenapuun kukat on kuvattu 31.5. ja hyasintit aiemmin toukokuussa. Mutta edetään nyt järjestyksessä:

Tammikuu

Viime talvena lumitalvi ryöpsähti tänne lounaisnurkkaan vasta pitkällä tammikuun puolella. Tammikuussa pikkulinnut ovat vilkkaasti ruokintapaikalla ja on hauska aloittaa aina alusta 100 lintulajia haaste. Koskaan en tosin pääse sinne sataan. Vuoden 2021 loppuluku oli 83. Tai korjaan: En ole koskaan päässyt sataan, mutta yritän retkeillä enemmän vuonna 2022 ja ehkäpä sata täyttyy. Hauska ja hyödyllinen Pihabongaus- tapahtuma järjestetään joka vuosi tammikuun viimeisenä viikonloppuna. 

Helmikuu


Talvi jatkui ihan oikeana talvena ja kävi niinkin, että komposti jäätyi. No, se on ihan tavallista, eikä yleensä haittaa, mutta kun se myös täyttyi, piti ryhtyä sulatteluun. Helmikuun loppupuolella sulattelin sitä ja lämpötila alkoi hitaasti mutta varmasti kohota ja sain tehtyä kompostiin tilaa. Lumi alkoi selvästi sulaa, kun olen saanut kuvattua maassa kukkivan jouluruusun. 

Maaliskuu



Maaliskuussa kevätauringon lämmön huomasi ja lumi välillä jo häipyi. Kuvissa mm. kelloköynnöksen taimet kurottavat kohti valoa ja pelargonien uudet pistokkaat aloittavat kasvunsa ikkunalla. Viime vuonna sain kelloköynnökset kasvatettua omista siemenistä. Nyt pitäisikin tilata uudet siemenet, sillä pölytysyrityksistäni huolimatta kelloköynnökset eivät suvainneet tehdä siemeniä vuonna 2021. Ensimmäiset pienet sipulikukat avasivat kukkiaan ja viimeisessä kuvassa perheen miehet ovat tehneet risuista tulet ulkotulisijaan. Koronasulku haittasi jonkin verran oman pihan ulkopuolista eloa, kuten lapsen koulun ja rippikoulun käyntiä. 

Huhtikuu

Huhtikuussa kukki jo siellä ja täällä, mm. kuvien sinivuokot ja krookukset. Tosin välillä tuli kylmää ja lunta ja krookukset jurottivat. Rakennettiin uusi puutarhakomposti. Kuun lopulla pensaissa oli jo vihreyttä, yläoik. kuvassa idänvirpiangervo. Olin tyytyväinen, kun esimerkiksi lamoherukat tekivät isot lehdet jo huhtikuun puolella, koska aikainen vihreys oli yksi syy pensaiden valitsemiseen (ei kuvissa). 

Toukokuu


 Nöpö teki itselleen majan terassille, kevätilma voi vaatia peittoa lämmikkeeksi. Kukinta eteni toukokuussa vauhdilla. Kuun alussa kukkivat narsissit ja kesäkuun lähestyessä tuomi (jota talitiainen kuvassa nyppii) sekä narsissit, tulppaanit ja omenapuut. Sopivasti kun meillä vietettiin rippijuhlia.

Kesäkuu



Kesäkuun alkupuolella kukkivat mm. edelleen tulppaanit ja syreenit. Kuviin pääsivät villit akileijat sekä päivänkakkarat edustamaan alkavaa niittyjen kukintaa. Koiranputket kukkivat mahtavina valkoisina ryöppyinä ympäriinsä (ei kuvassa). Nöpön mielestä maailma on mallillaan kesän lämmössä. Puutarhuri olisi toivonut edes joidenkin sateiden osuvan puutarhaan, turhaan toivoi.

Heinäkuu


 Heinäkuussa tein lomareissujakin, mutta kotipihassakin oli kiva ottaa kuvia. Kärsämöt kukkivat mielikuvituksellisissa sävyissä pergolan luona, niitä ei haitannut helle, ei kuivuus. Kasvihuoneen portin kärhö Madame Julia Correvon 
kukinta kärsi hiukan kuivuudesta, mutta oli silti hieno. Luonnonvarainen ahdekaunokki (alaoik.) kestää myös kuivuuden ja helteen, kukki upeasti ja veti puoleensa perhosia.

Elokuu


Elokuu on lammella sudenkorentojen aikaa, mm. upeat isot kirjoukonkorennot suihkivat laiturilla pääni yli, mutta niiden kuvaaminen oli hankalaa (jotenkin sentään onnistuin, kun tässä on kuva). Tomaattisato oli kasvihuoneessa parhaimmillaan. Terassin säleikössä kukkivat toisiinsa kietoutuneet kärhö ja kelloköynnös, jotka molemmat päätyivät tähän kollaasiin. 

Syyskuu


Kuvissa on jo aiemmin kukinnan aloittaneita lajeja, jotka jatkoivat täysillä syyskuulle: tuoksuherneet, daaliat ja jättiverbena. Nöpö istuskelee vuoren kainalossa olevalla mietiskelypenkillä.

Lokakuu


Lammella on kuvassa hyvin syksyistä. Pelargonit, esimerkiksi kuvan Hillevi, kukkivat edelleen ulkona terassilla. Raja-aidassa on hyvin monia pensaslajeja ja siinä oli hienot syysvärit. Edessä purppuraheisiangervo, punainen takana on varmaankin aronia. Yläoik. on verikurjenpolvi.
Tomaatteja kypsyi edelleen runsaasti. Niiden maku ei enää ollut ihan yhtä hyvä kuin kesällä, eikä niitä enää syöty lähes kaikkia tuoreena. Tomaatteja riitti siis paremmin esimerkiksi keiton tekoon. Loput tomaatit otin raakoina sisälle ja ne kypsyivät vielä oikein hyvin pöydällä ilman sen kummempia säätöjä.

Marraskuu


Marraskuun iso projekti oli terassin laajennus. Siihen liittyen pyydettiin lokakuussa metsuri kaatamaan kolme puuta. Terassin kulmalla oleva mänty oli kuolemassa pystyyn. Samalla kaadettiin yksi "ylimääräinen" koivu polttopuuksi. Lisäksi kaadettiin kuusi, jonka kaadon seurauksena yllättäen vuoren huipulle, talon ja lammen väliin, aukeni ihan uusi paljon helpompi kulkureitti (tytär esittelee kuvassa). Tai ainakin se on helppo sitten, kun kaikki risut on raivattu pois. Se homma jäi pahasti kesken, koska piti kuskata polttopuuta suojaan ja rakentaa terassia. Marraskuisia projekteja hankaloitti vielä se, että pimeä laskeutui heti työpäivän päätteeksi, mutta terassia onneksi saattoi tehdä talon ulkovalojen loisteessa, joten se tuli valmiiksi.

Joulukuu


Lasiterassia ei onneksi tarvinnut itse koota laajennetun puuterassin päälle, vaan sen kävivät tekemässä ammattilaiset. Valmista tuli marraskuun lopulla ja joulukuun alussa laitettiin terassille havuja, kausivaloja ja myös uusia pysyviä valaisimia. Portaat ja istutukset tehdään sitten keväällä, kun maa taas sulaa. Lasiterassi näyttää vielä paremmalta sitten, kun se istutusten avulla yhdistyy ympäristöönsä. Portaat lasiterassille tulevat tuohon oikeassa reunassa näkyvän avoterassin jatkeeksi. 
Lumi saapui aiemmin kuin edellisenä talvena, joka talvi ei todellakaan täällä oteta joulukuussa näin lumisia kuvia.    

Sellainen oli vuosi 2021 lyhyesti! Puutarhaan en ehtinyt panostaa yhtä paljon kuin joskus muulloin, koska palkkatyöt veivät suuren osan ajasta ja energiasta. Onneksi luonnonmukainen puutarha on monin tavoin hyvä juttu ja vaikkapa koiranputket ovat minusta ilo eivätkä riesa. Vuoden bonus oli lasiterassi, josta päästään paremmin nauttimaan sitten kun kevät koittaa.   
Työkiireet olivat syy myös siihen, että päätin olla päivittämättä blogia koko syksynä. Työt jatkuvat, joten päivittäminen tulee edelleen olemaan harvaa. Nyt joululomalla olen kovasti nauttinut näiden kollaasikuvien väkertämisestä, joten ehdottomasti blogi jatkossakin välillä päivittyy ja muiden blogeja lueskelen myös.

Mukavaa vuotta 2022! Yritetään pysyä terveinä!

maanantai 3. tammikuuta 2022

Vuoden 2021 luetut helmet

Postaus vuonna 2021 lukemistani kirjoista ja kuvitus on kesän 2021 retkiltäni. Luin juuri ne 50 kirjaa, jotka sijoitin Helmet-lukuhaasteeseen, joten listaan kirjat haasteen mukaisesti. Tänä vuonna haaste meni oikein mukavasti, koska aiheet olivat omalla mukavuusalueellani. Luen mielelläni luontoon ja historiaan liittyviä kirjoja - ja lisäksi mahdollisimman monenlaista muutakin. Lähinnä siis luin mitä tykkäsin ja lätkin ne haastekohtiin. 

Osan kirjoista olen kuunnellut äänikirjoina, joten muutamissa on kommentteja siitä, sopivatko ne minun mielestäni kuunneltaviksi. Idea tähän postaukseen tuli siitä, että luin Saaripalsta-blogin Sailan vastaavan listan. Se oli niin kiinnostava, että ajattelin, että ehkä joku vielä haluaa minunkin listani lukea. Lukemistani väritti se, että viime kevään aikana viimeistelin kaksi opaskurssia ja luin niihin liittyen joitakin kirjoja. Tähän haasteeseen otin (yhtä lukuun ottamatta) pelkästään kirjoja, jotka olen lukenut kannesta kanteen. Puutarhakirjat loistavat poissaolollaan, koska luin niitä pätkittäin.   

1. Kirjassa kirjoitetaan päiväkirjaa

Jojo Moyes: Ne jotka ymmärtävät kauneutta

Kertomus kauan sitten sodan aikana varastetun taulun mahdollisesta palauttamisesta omistajalle ei-itsestäänselvästä näkökulmasta. Loppu oli aika ennalta-arvattava, mutta pidin tarinasta silti niin paljon, että päätin lukea lisää Moyesia.

2. Kirjan on kirjoittanut opettaja

Kinnunen: Pintti

Minulla oli tämä Kinnunen vielä lukematta, ei ihan parhaita, mutta lasitehdasmiljöö on hieno kehys tarinalle.

3. Historiallinen romaani

Kanto: Rottien pyhimys

Tätä on hehkutettu. Tarina Hattulan kirkon seinämaalausten teosta (jotka ovat keskiaikaisia ja oikeasti olemassa). Itse olen historiallisten faktojen fani, joten vähän häiritsi, että olin kuullut, ettei maalausten tulkinta mene nykytutkimusten mukaisesti. Mutta eihän siitä tarvitsisi tarinan kannalta välittää. Ihan kiva romaani.

Rymättylän kirkon maalauksia kävin kesällä ihailemassa

4. Joku kertoo kirjassa omista muistoistaan

Riley: Myrskyn sisar

Kuuntelin vuoden mittaan useita Seitsemän sisarta sarjan kirjoja. Koukuttavia, vaikka samojen juonikuvioiden toistuminen alkoi välillä ärsyttää. En olekaan päässyt sarjan loppuun, kun haluan välillä kunnon taukoja. Nämä eivät jää mieleen pyörimään vaan äänikirjapätkän kuuntelun jälkeen on kiva nukahtaa.

5. Liittyy tv-sarjaan/ elokuvaan

Anni Blomqvist: Tie Myrskyluodolle

Tämä eka osa Myrskyluoto-sarjaa oli kiinnostava purjehdus menneeseen saaristoelämään. Kirjailija eli koko ikänsä (1909-1990) Ahvenanmaan saaristossa, joten tiesi, mistä kirjoittaa.  

Nykyään on saaristoon kulkeminen usein helpompaa kuin Myrskyluodon aikaan. Kuva viime kesän reissultani Raippaluotoon. 

6. Kirja kertoo rakkaudesta

Rooney: Normal People/ Normaaleja ihmisiä

Katsoin ensin tästä tehdyn tv-sarjan ja sitten piti lukea kirjakin. Nuorista aikuisista kirjoittava kulttikirjailija – syystä kehuttu. Helppoa kieltä, jos haluat lukea alkukielellä, etkä usein lue englanniksi (kuten minä).

7. Kirjassa on kaveriporukka

Anna Misko: Armovuosi

Tämä sopisi paremmin esim historiallinen romaani kohtaan, mutta menipä tähänkin. Mitään ei jäänyt mieleen, joten taisi olla aika perus.

8. Maailma on muutoksessa

Isomäki: Vedenpaisumuksen lapset

Jatko-osa 10 v. sitten ilmestyneelle Saraswatin hiekkaa kirjalle. Lue se ensin (vaikka tietysti tämä on itsenäinen teos).

9. Kirjailijan etunimi ja sukunimi alkavat samalla kirjaimella-

Ann-Christin Antell: Puuvillatehtaan varjossa

Tämäkin on historiallisia romaaneja, romanttinen sellainen. Itselleni iso plussa on elävä Turku-kuvaus.

10. Kirjan nimessä on numero

Moriarty: Yhdeksän hyvää, kymmenen kaunista

11. Kirja kertoo köyhyydestä

Lee Harper: Kuin surmaisi satakielen

Todellinen klassikkoteos, lukemisen arvoinen.

Muuntajanmäen niitty, Masku
Retkellä Vaarniemen suunnalla Kaarinassa

12. Kirjassa ollaan metsässä

Richard Powers: Ikipuut

Todella hieno teos puista ja ihmisistä. Hidas, mieleen jäävä. Itse en pystyisi kuuntelemaan tätä äänikirjana. Jouduin selailemaan taakse ja tarkistamaan, kuka kukin on. Kesti aikansa ennen kuin yhteydet solmiutuivat, mutta kirjassa oli selkeä rakenne, joten minäkin pysyin perässä.

13. Kirja liittyy teatteriin

Tove Jansson: Vaarallinen juhannus  

Klassikkomuumi. Äänikirjana tähän on ihana nukahtaa.

14. Kirja on osa kirjasarjaa

Mauri Kunnas: Koiramäen Suomen historia

Koiramäki on vanha lemppari lasten sarja, mutta tämä kirja keskittyi turhan paljon kuninkaisiin.

15. Kirjassa on jotain samaa kuin omassa elämässäsi

Montgomery: Pieni runotyttö

Klassikko, symppis. Laitoin tähän kohtaan koska minäkin asun maalla :)

16. Kirjassa eletään ilman sähköä

Aalto, Helkala: Matkaopas keskiajan Suomeen

Tietokirja, faktat paikoillaan siltä osin kuin se on mahdollista. Tykkäsin paljon. Kävin keväällä Naantalin opaskurssin ja oli tarpeen sukeltaa Naantalin keskiaikaiseen historiaan. Suomen keskiajasta puhuttaessa Turun seutu on tietysti hyvin esillä.

Arkeologi, kirjailija Ilari Aalto luennoi keskiajan yrteistä Naantalin museolla


17. Kirjan nimessä kirjan päähenkilön nimi

Anni Saastamoinen: Sirkka

 Pieni kiva kirja Sirkasta, suosittelen äänikirjana. Sopii erityisesti tällaiselle keski-ikäiselle kissanomistajalle (tosin kissatraumojakin voi herkimmille tulla...).   

18. Kirja kertoo sateenkaariperheestä

Jani Toivola: Kirja tytölleni

Pidin enemmän jostain aiemmasta Toivolan kirjasta, jossa hän kertoi enemmän itsestään (nimeä en nyt muista).

19. Kirjassa leikitään

Sparre: Louhisaaren lapset

Kiinnostava kirja Mannerheimin sisaruksista lapsena ja perustuu tositapahtumiin. Sijoittuu paljon Louhisaareen, joka taas kuului Raision ja Lounaisrannikon opaskurssini ohjelmaan.

20. Kirjassa on ammatti, jota ei enää ole tai joka on harvinainen

 Juha Hurme: Niemi

Melkoinen soppa, mutta ainakin historiasta pitävälle tosi kiinnostava. 2017 Finlandia-voittaja. 

21. Kirja liittyy johonkin vuodenaikaan

Piia Leino: Lakipiste

Trilogian päätös. Itsenäiset teokset jotka liittyvät kaikki Suomen tulevaisuuteen, dystopia. Eka osa Taivas teki viime (?) vuonna minuun vaikutuksen. Tämä osa kertoo yhdestä kesästä ekoyhteisössä.

22. Kirjassa ajetaan polkupyörällä

Katja Kallio: Tämä läpinäkyvä sydän

Hanko sota-aikaan. Erilainen tarina kuin etukäteen odotin. Ei suuri suosikkini, mutta hyvin kirjoitettu.  

23. Kirja, jota luet ulkona

Riley: Helmen sisar

24. Kirjan nimessä ?/!

Mauri Kunnas: Kuka kaappasi auringon?

Kunnaksen uusi lastenkirja, kiva kalevalainen tarina.

25. Kirjoittanut kaksi kirjailijaa

Schlieper & Reinecke: Kuuluisat kissat ja heidän ihmisensä

Olipa paljon epäkiinnostavia ihmisiä, olisi kannattanut keskittyä enemmän kissoihin. En jaksanut lukea kaikkia.

Nöpö tarkasteli terassin uusimisprojektia loppusyksystä


26. Elämäkerta elossa oleva henkilö

Nyholm: Samu Haber Forever Yours

Melkoista keikkailua, kunhan niin pitkälle pääsivät.

27. Kirjan päähenkilö on eläin

Sosuke Natsukawa: Kissa joka suojeli kirjoja

Kissa kannessa ja keskeinen hahmo, vaikka ei ihan ykköspäähenkilö. Tätä on verrattu Pikku prinssiin eli satumaisia elementtejä. En oikein innostunut.

28. Lukemisesta on sinulle hyötyä

Koivusalo (toim.): Kohti Kultarantaa

Tietokirja Kultarannan rakennuttajasta Alfred Kordelinista. Mentiin suoraan yksityiskohtiin, olisin kaivannut yleisempää johdantoa, mutta se ei ollut tämän kirjan juttu. Luin tietysti Naantalin opaskurssiin liittyen.

Kultarannan puutarhan sinitarhaa

Ensimmäiset opastukseni Kultarannan puutarhassa viime kesänä menivät mukavasti

29. Henkilön elämä muuttuu

Karila: Pienen hauen pyydystys

Tätä on kovasti kehuttu ja palkittukin. Myyttinen fantasia, aikuisten satu tai vaikka ekofilosofiaa. Monenlaisia mielikuvituksellisia otuksia, jotkut loppujen lopuksi symppiksiä...Itse en hirmuisesti innostunut tästä, mutta jäihän se erilaisuudessaan mieleen.

30. Julkaistu kirjoittajan kuoleman jälkeen

Agatha Christie: Neiti Marplen viimeinen juttu

31. Dekkari

McCall Smith: Kirahvin kyyneleet

Botswanaan sijoittuvaa Mma Ramotswe tutkii -kirjasarjaa, dekkareita. Hyväntuulisia.

32. Kirjan kansissa kissa

Anja Portin: Radio Popov

Kiva lasten romaani, palkittu. Suosittelen kaikenikäisille.

33. Kirjassa opetetaan jokin taito

Frank Martela: Elämän tarkoitus

Martelan alle puolen tunnin luennossa kirjamessuilla tuli kaikki olennainen mielenkiintoisemmin tästä kirjasta. Kirjakin on aika lyhyt, joten senkin voit lukaista, jos elämän tarkoitus kiinnostaa.

Martela Turun kirjamessuilla syksyllä 2021


34. Kirjassa tarkkaillaan luontoa

Yuval Noah Harari (hänen kirjaansa pohjautuva): Sapiens Ihmiskunnan synty

Sarjakuvakirja

35. Ilmestymistä olet odottanut

Enni Mustonen: Näkijä

Syrjästäkatsojan tarina sarjaa, ei aivan niin hyvä kuin edelliset osat (eksyy sivupolulle)

36. Kirjassa liikutaan ajassa

Ahava: Nainen joka rakastaa hyönteisiä

Erikoinen idea, päähenkilö jatkaa elämäänsä piiiitkään. Kirja olisi ollut minusta parempi, jos se olisi loppunut aiemmin. Mutta juonessa on mukana kiinnostavia historiallisia naisia.

37. Henkilön työ on tärkeä tarinassa

Sayaka Murata: Lähikaupan nainen

Virkistävän erilainen japanilainen päähenkilö, joka siis - yllätysyllätys - työskentelee lähikaupassa! Suosittelen!

38. Kirja on käännetty hyvin

Delia Owens: Suon villi laulu

Paksu eepos, toiset tykkää tästä hulluna, toiset ei. Minä olen niitä jotka tykkää - totta kai, kun värikkään juonen (kasvutarina, ihmissuhteita, murha) lisäksi on vahva luontoaihe.

39. Kuunnellaan musiikkia

Jojo Moyes: Yömusiikkia

Halusin lukea lisää Moyesia. Mukava viihdekirja, jossa soi viulu.

40. Kirjassa kerrotaan eläinten oikeuksista

Tiina Raevaara: Kaksoiskierre

Dekkari dna-sorkkimistwistillä. En nyt erityisemmin pitänyt eikä erityisen hyvä kirja tähän haastekohtaan.

41. Matkustetaan junalla

Enni Mustonen: Martan tarina

Pieni lisäkirja Syrjästäkatsojan tarina sarjan faneille eli just mulle.

42. Satukirja

Forssen: Kani joka tahtoi nukahtaa

Pitihän tämä kuunnella, kun on kuulemma supersuosittu nukahtamisapu (lapsille). En nukahtanut kesken sadun. 

43. Kirjassa ei kerrota sen päähenkilön nimeä

Tove Jansson: Kesäkirja

Klassikkoainesta. Lue kesällä! Ai että alkoi tehdä mieli saaristoon.

44. Kirjassa on reseptejä  

Virtanen& Pellicccioni: Fredrika!

Tässä oli vain yksi resepti (helppo arvata mikä). Kaunis kuvakirja Fredrika Runebergista. Ihanasti hänen kasvinsa mukana <3

Fredrika Runebergin huonekasveista kirjoitin helmikuussa 2020


45. Kirjoittanut pohjoismainen kirjailija

Anni Blomqvist: Luoto meressä

Ahvenanmaalaiskirjailijan omista kokemuksista ammentavan Myrskyluoto-sarjan toinen osa. Kirjallisesti ei kovin laadukasta, mutta tarinahan on hieno. Pitää joskus kahlata eteenpäin, heti en viitsinyt jatkaa.

46. Kirjassa syödään herkkuja

Löytönen & Jäntti: Uutta maailmaa tutkimassa Tutkimusmatkaaja Pehr Kalm Pohjois-Amerikassa

Tämä oli viimeisenä kohtana haasteessa auki ja hätäpäissäni nappasin hyllystä tämän lukematta jääneen lasten tietokirjan. Pehr menee kirjassa yhdellä sivulla naimisiin ja häissä syödään herkkuja. Kaunis kirja, kiinnostava tutkimusretki.

47.-48. Kaksi kirjaa, jotka kertovat samasta aiheesta:

Riley: Varjon sisar, Kuun sisar

49. Kirja on julkaistu v. 2021

Rous: Täydelliset vieraat

Tykkäsin Au pairista enemmän, mutta viihdytti tämäkin.

50. Suositellut kirjaston työntekijä

Jason Reynolds: Long Way Down/ Minuutin mittainen ikuisuus

Säeromaani nuorille, mutta suosittelen kaikenikäisille. Kertomus pojan minuutin mittaisesta hissimatkasta. Aihepiiri kaukana mun perusarjesta, jengien väkivallan kierre. Jäi mieleen.

Isälläni olisi mökillä lainata tällaista lukemistoa, en vielä lukenut

Tämän vuoden 2022 lukuhaaste on taas julkaistu (täällä). Itse lataan aina lukuhaasteen sivuilta excel taulukon, johon voi ruksia kaikki haastekohdat, joihin luettu kirja mahdollisesti sopii. Yleensä kirja sopii useaan kohtaan. Sitten on loppuvuodesta mahdollista asetella joitakin kirjoja uusiin haastekohtiin. Kaupan päälle excel piirtää kaikenlaisia kuvaajia luetuista kirjoista, esimerkiksi maailmankartan kirjailijoiden kotimaasta:

Suunnittelen, että voisin ensi vuonna lukea monipuolisemmin eri puolilla maailmaa asuvien kirjailijoiden kirjoja

Sain tosiaan tällä kerralla helposti koko paketin täyteen, vaikka en ollut lukenut yhtään ylimääräisiä kirjoja. Sekään ei tietysti mitään haittaa, jos kaikkiin haastekohtiin ei sopivaa kirjaa tule. Olen myös joinain vuosina täyttänyt haasteen niin, että laitan saman kirjan useaan kohtaan. Jokainen saa käyttää ja täyttää haastetta juuri niin kuin haluaa.

Hyvää lukuvuotta 2022!