Lisää luettavaa!

keskiviikko 3. tammikuuta 2024

Helmet-lukuhaaste - luetut kirjat 2023

Lukuvuosi 2023 sujui kivasti. Jo useana vuonna tekemäni Helmet- lukuhaaste valmistui hyvissä ajoin ennen vuoden loppua. Uutta innostusta toi lukupiiri, joka perustettiin loppuvuodesta 2022 Chocochilin Elinan instapäivityksen perusteella. Elina siis kannusti perustamaan lukupiirejä. Ketään en etukäteen tuntenut, mutta lukupiirin kanssa kokoonnuimme turkulaisissa kahviloissa ja ravintoloissa kerran kuussa koko vuoden 2023 ajan juttelemaan aina yhdestä kirjasta (joskus jopa kahdesta), ja samaan malliin toivottavasti jatkammekin. Ja nyt jo tunnemme toisemme :)

Kotipihan sudenkorento kesä 2023

Seuraavassa on kaikki vuoden 2023 aikana lukemani kirjat. Rennolla otteella osalle on jaettu tähtiä.  Moni kirjoista sopisi tietysti useampaan kohtaan, mutta tässä ne ovat sen mukaan, mihin minä olen ne sijoittanut. Käytän aina apuna lukuhaasteen sivuilta löytyvää Excel-/ Google sheet-taulukkoa ja ruksin, mihin kaikkiin kohtiin juuri lukemani kirja sopii. Muuten en myöhemmin muistaisi...

Rivin alku, esim "1. Kirjassa on kartta" viittaa siis Helmet-haasteen kohtaan.

 1. Kirjassa on kartta: Isomäki, Tolppanen & Kaakinen: Saraswatin hiekkaa (sarjakuva) Pidin enemmän alkuperäisestä romaanista.

2. Kirja kertoo lapsesta ja isovanhemmasta: Crippa ja Maurizio: Tyttö Kiovasta. ⭐ Vetävästi kirjoitettu, osin tositapahtumiin perustuva tarina  kiovalaisen tytön pakomatkasta halki sodan. Kauniisti kerrottu isoisän ja tytön suhteesta. 

3. Kirjan nimessä on kasvi: Mancuso, Stefano: Loistavat kasvit Tietokirja kasvien elämästä

4. Aioin lukea viime vuonna - Haahtela, Joel: Hengittämisen taitoYksinkertaisen elämän ja kuoleman kauneus syrjäisellä saarella. "Joskus meri muuttuu niin siniseksi, että siihen voisi upottaa sormensa, maalata sillä ilmaa." Haahtelan kirjoja pitää taas lukea lisää, onneksi niitä riittää!

Ruissalo Kansanpuiston ranta

5. Kirjassa ollaan maan alla: Merriman, Helena: Pako Berliinin ali. ⭐⭐⭐ Tositarina länsisaksalaisista, jotka halusivat kaivaa pakotunnelin itäberliiniläisten auttamiseksi länteen. Vastuksina mm. Stasi ja vesi. Alunperin julkaistu palkittuja BBC:n podcastina. 

6. Kirjan kansikuvassa tai nimessä on vaate: Antell, Ann-Christin: Puuvillatehtaan kilpailija  Turkuun sijoittuvan sarjan 3. osa

7. Kirja on klassikkoteos Ruotsista - Tähän valitsin klassikkokirjailijan: Ekman, Kerstin. Loppuun asti luin ei-vielä-klassikon (koska se on niin uusi):  Suden jälki. 

8. Kirja kertoo pienestä kaupungista - Rämö, Satu: Rosa & Björk (2. osa) Viimeisen osan aion kuunnella nyt alkuvuodesta 2024.

9. Kirjailija kuuluu vähemmistöön …- Gyasi, Yaa: Matkalla kotiin Kertoo orjuuden historiasta sekä Ghanassa että USA:ssa sukupolvesta toiseen vaihtuvien päähenkilöiden kautta (vähemmistö: afroamerikkalainen, kirjailija muutti lapsena Ghanasta USA:an)

10. Kirjassa on ohjeita ja neuvoja - Telkänranta: Millaista on olla kissa? ⭐ hyvä tietokirja

11. Kirjailijan nimessä on yhtä monta kirjainta kuin sinun nimessäsi - Sjöholm, Emmi-Liia: Paperilla toinen  Luin loppuun vain koska oli lyhyt ja sopi haastekohtaan. En ollut kohderyhmää kun en jaksanut kiinnostua henkilön masturboinnista ja poikaystävien läpikäynnistä.

12. Kirjan nimi liittyy veteen - Perrin, Valerie: Vettä kukille Koskettava kirja. Ajattelin tämän olevan kevyempi, mutta käsiteltiinkin raskaita kuolemantapauksia. Olisin itse saanut tästä enemmän irti paperikirjana (hautakivien vuosiluvut ja ranskalaisten nimien hahmotus tökkivät äänikirjassa).

13. Kirjan kansi tai nimi on värikäs - Brunk Holmqvist, Karin: Pieni potenssipuoti  Iäkkään ruotsalaiskirjailijan leppoisa hyvänmielen tarina 80 ikävuotta lähestyvistä siskoksista. Lukupiirissä päädyimme jostain syystä lukemaan useita ruotsalaiskirjailijoita.

Yhden lukupiiriläisen omalla terassilla kesällä 

14. Kirja kertoo terveydenhuollosta -   Donoghue, Emma: Tähtien tahto Älä lue jos aiot ehkä vielä synnyttää! Sijoittuu v.1918 Irlantiin, jolloin influenssa niittää kuolemaa. Lähes koko romaani tapahtuu synnytysosastolla, jossa kätilö (päählö) saa pidettyä vain osan naisista ja vauvoista elossa  kun influenssa riehuu ja synnytyskomplikaatiot uhkaavat.
Lisäksi Lundberg, Sofia: Punainen osoitekirja (iäkäs päähenkilö tarvitsee sairaalahoitoa)

15. Kirjan nimessä on ja-sana - Runeberg, Fredrika: Rouva Katariina Boije ja hänen tyttärensä. Kirja vuodelta 1858 ja tarina sijoittuu isonvihan aikoihin (n. 1720). Vertailun vuoksi, Seitsemän veljestä ilmestyi v. 1870. Ilman tätä taustaa en olisi tästä innostunut. Alku on dramaattinen ja sitten pyöritellään jalosyntyisten tytärten naimakauppoja.  

16. Kirjassa kirjoitetaan kirjaa - Haapala, Vesa: Alexis: Elämänkertomus Kiinnostavaa, että Aleksis Kivi kirjoitti Seitsemää veljestään nälkävuosien aikaan. Alkoholia ja vastoinkäymisiä en oikein jaksanut näin suurta annosta.
Williams, Pip: Kadonneiden sanojen kirja. Omaperäinen aihe, päähenkilöiden elämän keskiössä on sanakirjan toimittaminen.

17. Kirja on kokoelma esseitä - Hosseini, Silvia: Tie, totuus ja kuolema  Erilainen!

18. Kirja on julkaistu alun perin englannin kielellä - Haig, Matt: Keskiyön kirjasto.  Noralla menee huonosti, kissakin kuolee. Hän päätyy kirjastoon elämän ja kuoleman rajalla, jossa jokainen kirja on mahdollisuus kokeilla jotakin toista elämää, joka olisi voinut sattua Noran kohdalle. Ja kirjoja riittää…
Tähän myös vuoden viimeinen lukupiirin kirja -  Christie, Agatha: Simeon Leen testamentti 

19. Kirjassa on paikka, jossa olet käynyt - Valkama, Meri: Sinun Margot ⭐⭐⭐  Esikoisromaani tekee sosialismista kiinnostavaa. V. 1983 päiväkoti-ikäinen Vilja asui Itä-Berliinissä ja palaa sinne v. 2011 etsimään vastauksia omaan ja isänsä elämään liittyviin kysymyksiin. 

20. Kirja kertoo naisesta, joka on matkalla - Markkanen, K & Virtanen, L: Wivi & Hanna Arkkitehdin ja kauppaneuvoksen yhteiset vuodet. Elämänkerta kahdesta lasikattoja puhkovasta naisesta. Erityisesti kiinnosti Wivi arkkitehdin ura. Naisten yhteisistä matkoista oli kovin vähän tietoa (pieni pettymys).

Onnea on kun löysin Weirin scifi-kirjan, jota teinipoikani (hahmo puiden alla) kiinnostuneena luki.

21. Kirja on scifiä - Weir, Andy: Yksin Marsissa  Uskottavasti kerrottu. 

22. Kirja kertoo aiheesta, josta olet lukenut paljon - Jenner, N: Bloomsburyn naiset ⭐ Sodan jälkeinen Lontoo, kirjakauppa ja päättäväiset naiset miesten maailmassa kivasti kerrottuna.
Myös toinen kevyt, Lontooseen sijoittuva tarina paikallisjunassa ystävystyvistä erilaisista henkilöistä. Pooley, C : Joka päivä laiturilla 5.

Vihdoinkin käytiin Lontoossa ja katsomassa tämä Tylypahkan suuri pienoismalli ja muut Warner Bros studion ihmeet. Pottereitakin siis syksyllä selailtiin, ne on tietysti luettu jo kauan sitten kaikki. 

23. Kirja on iso - Jansson, Tove & Lars: Muumit sarjakuvaklassikot V  Alkuperäiset Muumit ❤️ Tämä on viimeinen,  jonka Tove on piirtänyt. Lars kirjoitti jo tarinat.

24. Kirja kertoo urheilijasta - Kauppi, Minna: Suunta/ vaisto  Elämänkerta, pitkä ura, vähän liikaa yksityiskohtia ei-fanille

25. Kirjan nimessä on viikonpäivä tai kuukausi - Tavi, Henriikka: Heinäkuu Osa 12- sarjaa, jossa ilmestyi runokirja joka kuussa v.2012. Tämä osa on lastenrunokirja.
"Ajatukset ovat hyttysten ja hevosten sukua. Jos unohtaa ikkunan auki huone täyttyy pörräävistä. Niillä on iltavilli. Pitää laulaa niin kauan että ne alkavat keinua ja liukuvat uneen. Sitten saa mennä nukkumaan."

26. Kirja, jonka lukeminen on sinulle haastavaa  - Rauma, Iida: Hävitys. Finlandia-voittaja. Pitkä ja lopulta suorastaan houreinen tilitys (koulu)väkivallasta. Siitä erikoinen, että oli raskaslukuisen rakenteensa takia minusta parempi kuunneltuna kuin luettuna. 

27. Kirjassa joku etsii ratkaisua ilmastokriisiin - Camerini, V.: Gretan tarina.  hyvä lastenkirja

28. Kirjassa on sama vuodenaika kuin lukuhetkellä - Tokarczuk, Olga: Aja aurasi vainajain luitten yli. ⭐⭐⭐Nobel palkittu. Puolassa hyvin pienessä kylässä tapahtuu useampi erikoinen kuolemantapaus. Päähenkilö on tosi kiinnostava nainen, luonnonystävä, astrologian harrastaja ja insinööri, joka kärsii Vaivoista ja  mm. kääntää ystävänsä kanssa Blaken runoja (sieltä  kirjan nimi).

29. Kirjassa on minä-kertoja  Mustonen, Enni: Kasvattitytär  (uusi sarja)

30. Kirja on ollut ehdokkaana kirjallisuuspalkinnon saajaksi -  Elstelä, Joel: Sirkusleijonan mieli. Natsisaksaan erikoinen näkökulma. Sota meni taustalla vielä hyvin, mutta päähenkilöllä (sirkustirehtöörillä) oli jatkuvasti asiat huonosti. Olin odottanut, että sirkusteemaisessa kirjassa olisi jotain positiivistakin…

31. Kirjan kannessa tai nimessä taivas - Gyasi, Yaa: Maa ja taivas. Alkuperäinen nimi kertoo enemmän: Transcendent* Kingdom. (*havaintokokemuksen ulkopuolelle jääviä ilmiöitä, joista ei voida saada järkitietoa) Kirjailija ammentaa henkilöhahmoihin ghanalaisista juuristaan. Kirja käsittelee  kiinnostavasti mm. riippuvuuden kysymyksiä huumeriippuvaisen veljen ja laboratorion hiiritutkimusten kautta. 

32. Kirja kertoo asiasta, josta haaveilet Haahtela, Joel: Yö Whistlerin maalauksessa. Kirja kuin pieni taideteos. Ote s. 69: Katselin utuista sineä, yöhön kietoutuvaa maalausta… Ja ehkä meidän elämämme oli pikemminkin teko kuin ajatus. Ehkä Sergein valmistama kalkkunavoileipä oli sellainen teko, jonka varassa tämä maailma lepäsi. Jos meillä ei viime kädessä ollut mitään muuta.

33. Kirja, jonka voit lukea kerralla alusta loppuun Terentjeva, Dess: Ihana (Seksuaali)vähemmistökohtaa varten alunperin luin. Nuorten säeromaani. 

34. Kirja kertoo Ukrainasta - Sullivan, Mark: Kohti vihreää laaksoa.⭐⭐ Koskettava, vahvasti tositapahtumiin perustuva tarina saksalaista sukujuurta olevan perheen paosta v.1944 Stalinin joukkojen edestä natsien suojeluksessa. Vastoinkäymisten keskellä unelmaa paremmasta on vaikea kannatella. 

Ukrainan ja Gazan tilanne tuli kirjojen lisäksi mieleen myös WAMin näyttelyssä (Turussa)

35. Kirjassa tehdään työtä, joka on sinulle tuttua - Kinnunen, Tommi: Pimeät kuut Jäi huono fiilis.

 36. Olet ennakkoluuloinen kirjan kirjoittajaa kohtaan - Steel, Danielle: Child's play  En ole lukenut Steelin kirjoja. Sopi hyvin siihen, että kuuntelin pitkästä aikaa englanniksi: Toisteltiin samoja asioita moneen kertaan niin ei jäänyt mitään epäselväksi.

37. Kirja kertoo elämäntavasta, jota ei enää ole - Turpeinen, Iida: Elolliset. ⭐⭐⭐Vaikuttava! 

Nöpö esittelee Elolliset

38. Kirjan tarina perustuu myyttiin - Riley L &Whittaker H: Atlas Papa Saltin tarina (Kreikkalaisessa mytologiassa Plejadit olivat seitsemän sisarusta)

39. Kirja, josta sait vinkin mediasta tai sosiaalisesta mediasta - Turtschaninoff, Maria: Suomaa  ⭐⭐⭐  Tarina polveilee vuosisadasta toiseen, luontoyhteys tärkeä teema

40. Kirjassa hylätään jotain - Al Husaini, Sara: Huono tyttö Täydellinen, uusi kirja tähän kohtaan. Ajatuksia herättävä.

41. Kirjan kirjailija on syntynyt 1990-luvulla - Saahko, Lotta-Sofia: Koti kulttuurien välissä

42. Kirjan nimessä on ainakin kolme sanaa - Ringland, Holly: Alice Hartin kadonneet kukat

Skybäck, F: Lukupiiri maailman laidalla Mukava idea. Lukupiiristä olisi saanut kertoa enemmän.

Kesäretkellä osuin Vinhan kirjakauppaan Ruovedellä. Suosittelen kaikille kirjojen ystäville!

43. Kirja kertoo tulevaisuudesta niin, että siinä on toivoa - Goodall, Jane & Abrams, Douglas: Kirja toivosta. Kiinnosti kuulla, mitä sanottavaa kuuluisalla simpanssitutkija Goodallilla on lähes 90 v. iässä. Kirjan rakenne ärsytti, kun haastattelija Abramsin piti tunkea itsensä jokaiseen kappaleeseen mukaan. Jane sanoo maailman parantamisesta: Yhdessä me pystymme siihen! Yhdessä me teemme sen!

44. Kirja kuuluu genreen, jota en lue yleensä - Kaukonen, Martta: Terapiassa.  Juoni yllätti, vaikkei jännittävä ollutkaan (trilleriksi tätä luulin). Surullinen tarina, josta en pitänyt. Henkilöille ja paikoille oli valittu oudon sarjakuvamaiset nimet.

45. Kirja sopii haastekohtaan, johon olet jo lukenut kirjan - Bomann, Anne Cathrine: Agathe

46. Kirjassa on epätavallinen mies  Hamberg, Emma: Je m'appelle Agneta. Ruotsalainen itsekseen höpisevä Agneta pölähtää ranskalaiseen pikkukylään ahmimaan juustoja ja elämää ja löytää 'libidonsa'. Kylän asukkaat tulevat tärkeiksi, mm. 80-vuotias muistisairas homomies.

47.-48. Kaksi kirjaa, joiden tarinat sijoittuvat Turkuun - Antell, Ann-Christin: Puuvillatehtaan perijä.  Sarjan 2. osa. Kivasti kerrottu vanhasta Turusta, kirjailija on tehnyt taustatyötä. Juoni aivan höttöä. Lahtinen, Rauno: Turku 1911 Elämää sata vuotta sitten kiva tietokirja

49. Kirja on julkaistu vuonna 2023 - Haukio, Jenni: Sinun tähtesi täällä Eikö Jennille ikinä tapahdu mitään hassuja mokia, joista selvitään, vaikka korko juutu kivien väliin kuninkaanlinnan pihalla? Jotain tällaista lukupiirimme jäi kaipaamaan tuomaan alkupuoliskoon lämpöä. Toki lukemisen arvoinen.

50. Kirjaa on suositellut kirjaston työntekijä  - Kaikki on kemiaa. Vähän lyhyemminkin olisi tullut selväksi naisen surkea asema 1950-60-l. USAssa, mutta kiva kirja.

Kirjoja ja viiniä <3


Sellainen oli lukuvuoteni 2023! Kovin paljon energiaa en käyttänyt kirjojen valitsemiseen ja ne eivät ole niin monipuolisia kuin toivoisin. Haluaisin lukea enemmän eri puolilta maailmaa tulevaa ja myös vanhempaa kirjallisuutta. Vuonna 2024 voi taas koittaa monipuolistaa... Mutta minusta on joka tapauksessa hauska täyttää Helmet-lukuhaastetta. Luitko samoja ja piditkö samoista kirjoista?
Pahoittelut blogihiljaisuudestani. Katsotaan miten tänä vuonna käy... Yritän tässä nyt ainakin sellaisenkin päivityksen tehdä, josta näkee, että pihani on yhä paikoillaan...

8 kommenttia:

  1. Ihana lukea haasteestasi ja kiitos luonnehdinnoista! Ihanat on myös kuvat. Lukupiirinne kuulostaa todella kivalta ja kuvan perusteella myös herkulliselta!
    Perrinin Vettä kukille oli jännä, kun kansi- ja esittelytekstien perusteella sitä voisi luulla kevyeksi hömpäksi, mitä se ei ollenkaan ole. Todella ihana se on, samaa mieltä. Voin uskoa, että äänikirjana hautakivien tekstit ovat hankalia. Sama on monissa muissakin katkelmissa, vaikka runonpätkissä, ja joskus ei repliikeissäkään oikein pysy perässä, jos niitä on monta peräjälkeen, ne pitäisi voida hahmottaa riveillä. Vieraiden nimien ääntämisongelma on kyllä todella harmillinen, lukijoiden soisi valikoituvan sen mukaan, että osaavat ääntää ko. kielisiä nimiä.
    Tästä saa todella monta lukuvinkkiä. Jane Goodallilla on ihana sanoma, ja muutenkin minuakin kiinnostavat hänen ajatuksensa.
    Omia lukutottumuksia on varmaan hyvä haastaa, huomasin omaa haastetta tehdessä, että luen häviävän vähän kotimaista kirjallisuutta. Ehkä haluan aina matkustaa jonnekin muualle, kun aloitan kirjan, enkä ainakaan lukea mistään ankeasta arkielämästä nykyhetkessä :-D Sinulla on hienot tavoitteet tälle vuodelle. Lukupiiri varmaan myös monipuolistaa lukemista, kun kaikkea ei valitse itse.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos mahdollista tykkään lukea osan kirjasta, vaikka pääosin kuuntelisin sen. Tänään juuri luin ja kuuntelin loppuun Namiyan puodin ihmeet ja pysyin paremmin juonessa perässä, kun sain paperikirjasta hahmotettua rakenteen ja japanilaiset nimet!
      Olin joo lukenut useamman kommentin, että Vettä kukille on kiva hyvänmielen romaani. Oli aika yllätys sen aihe. Voisit ottaa tavoitteeksesi lukea muutaman kotimaisen kirjan, suosittelen sinulle Elolliset! Pidät siitä!

      Poista
  2. Minusta lukulistasi on vaikuttava ja kahdehdittavan monipuolinen. Huomaan valitsevani omat lukemiseni usein helpoimman kautta: tuttua ja turvallista. Lukupiiristä on varmasti ollut apua uusien luettavien valinnassa ja luettujen analysoinnissa. Olin itse parin vuoden ajan työväenopiston lukupiirissä, joka oli monin tavoin hieno kokemus.
    Ida Rauman Hävityksen kuunteleminen oli minustakin fyysisen kirjan lukemista helpomaa siitäkin huolimatta, että murre on minulle tuttua.
    Ihana Nöpökin pääsi kuvaan.
    Aiemmin luin paljon monien maiden kirjallisuutta, kunnes jämähdin kotimaiseen proosaan ja sittemmin yhä voimakkaammin dekkareihin. Siinäpä haastetta itselleni, että tutustuisin enemmän tämän päivän maailman kirjallisuuteen. Eikä vain angosaksiseen, vaan myös pienempien kielialueiden kirjallisuuteen.
    Blogimaailmassa hiljaisuus on lisääntynyt, samoin ilmeisesti kokonaan lopettaneita on enemmän. Onneksi myös uusia on tullut tilalle. Tauot ovat välillä tarpeellisia. Kivoja bloggareita ei noin vain unohdeta.
    Oikein hyvää alkanutta vuotta sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos sanoistasi :)
      Olen viime aikoina lukenut sekä japanilaisen että kolumbialaisen kirjailijan kirjoja ja tykkään kovasti siitä, että tarinan joukossa on kulttuuriin kuuluvia juttuja, jotka ovat itselle ihan vieraita. Tai pieniä hassuja juttuja, kuten japanilaisten tapa hahmottaa tilan kokoa tatamin koon mukaan. Mutta välillä tietysti on ihanaa lukea jotain hyvin tuttua ja turvallista, itselleni niitä ovat historialliset romaanit.

      Poista
  3. Onnittelut lukuhaasteen suarittamisesta. No, sulle tiätenkää mikää ihime oo, mutta mulle, miken pahemmi kirijoja lue, tuntuu pelekkä ajatuski ylivoimaaselta.
    Hyvää uutta vuatta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! En minä aina ole näin paljon lukenut, joten iloitsen jokaisesta onnistuneesta lukuvuodesta!

      Poista
  4. Monelaista olet kyllä lukenut. Minun listallani eniten on kevyttä lukemista, tai kuuntelemista pääosin. Kun aloin kuuntelemaan kirjoja, kirjalistani ovat vähän monipuolistuneet:) Sinun listaltasi 8 oli sellaista, jotka olen itsekin lukenut ja useampi meni lukulistalle!

    VastaaPoista

Pienikin kommentti ilahduttaa ja on tärkeä! Kiitos!