- Mitä se tarkoittaa? ihmettelee pienin sinitiaisista.
- Extraherkkuja tarjolla, myhäilee vanha ja kokenut talitiainen. - Mutta ei huolta, ihan samalla tavoin kierretään lintulaudoilla kuin yleensäkin, mutta ihmiset kiikaroi ja laskee meitä.
- Katsot sitten, että on sulat ojennuksessa, lisää vanhempi sinitiainen ennen kuin nappaa taas siemenen.
Pihabongaus tulee 25.-26.1.2020! Postauksen kuvissa oman pihan siivekkäät ja lintulaudan kuokkavieras orava. Entä miten jakselee uudenvuodenlupaukseni linturetkien suhteen?
Lintulaudallani arki tiaisten ja muiden vakikävijöiden kesken jatkuu leppoisana. Pakkaset eivät ainakaan vaivaa. Satunnaisia vierailijoita käy joskus. Kiinnostavin oli tämä, tunnetko? Minä en heti tuntenut...
Ensin vilkaisin, että peippoko se on, näkyy punertavaa ja tummaa raitaa siivessä. Punaisen sävy oli kuitenkin oranssi ja pää aika tumma. Oikea vastaus on järripeippo, yleinen peipon pohjoinen sukulainen. Se elelee metsissä poissa parrasvaloista. Tähän aikaan vuodesta sen pitäisi olla Keski-Euroopassa popsimassa pyökin siemeniä, mutta ihan keskieurooppalainen sää täälläkin on (pyökit vaan on vähissä). Se pysytteli arkana puskassa koko ajan, en saanut tämän parempaa kuvaa. Pian se ilmeisesti jatkoi matkaa.
Pihabongaus on Suomen suurin lintutapahtuma. Se on mukava ja hyödyllinen. Tunnin ajan lasketaan esimerkiksi omalla pihalla näkyvät linnut. Tunnistetaan lajit ja merkitään muistiin lukumäärä. Tärkeää on, että lukumääräksi merkitsee, montako esimerkiksi talitinttiä näkee kerralla. Näin saadaan tieto lintujen lukumäärästä. Ei siis tarvitse laskea, että 1 tai 2 tai 3 talitinttiä kävi 35 kertaa hakemassa siemenen sen tunnin aikana. Se olisikin kamalan työlästä!
Näin saadaan ihan oikeasti tärkeää tietoa talvehtivista linnuista.
Tämä on siitäkin kiva, että ei tarvitse olla kummoinen lintutuntija. Lintulaudalla käy yleensä vain muutama tavallinen laji.
Ajankohdankin voi valita itse, lauantaina tai sunnuntaina 25.-26.1., silloin kun ehtii.
Paljon lisätietoja, myös tunnistamiseen, löytyy BirdLife Pihabongaus -nettisivuilta. Myös palkintoja arvotaan.
Talitiaiset (Parus major) ja viherpeippo (Carduelis chloris) tarkkana |
Uusi kävijä oman lintulaudan ympäristössä on harakka (Pica pica). En olisi niin kaivannut... |
Sinitiainen ( Cyanistes caeruleus ) |
Oravat käyvät säännöllisesti verottamassa lintulaudan siemeniä. Hyppynäyte:
2020 uudenvuodenlupauksistani yksi oli tehdä tänä vuonna 20 linturetkeä. Nyt takana on jo neljä kertaa, joten hyvin menee! Enemmän olen bongannut kauniita maisemia, mutta kivoin lintuhavainto on ollut pyrstötiainen. En tiedä, olenko ikinä nähnyt tätä söpöläistä, en ainakaan viime vuosina. Niitä oli 3-4 linnun pieni parvi Raisiossa. Ihailtiin miehen ja pojan kanssa linnut ja jatkettiin Ikeaan syömään, joten jokaiselle oli jotain mukavaa ;)
Poikani ottama kuva. Piste keskellä on pyrstötiainen. Onneksi meillä oli kiikarit vaikka kunnon zoomia ei ollutkaan:) |
Mukavaa loppuviikkoa! Viikonloppuna sitten pihabongausta. Aiotko sinä osallistua?
Kivat kuvat. Linnut ovat erittäin haasteellisia kuvattavia. En osallistu. Katselen lintuja huvikseni, jos ehdin.
VastaaPoistaLintuja on ihan mukava kuvata, mutta sitten on melkoinen homma etsiä kivat kuvat kaikkien tärähtäneiden "meni jo" otosten joukosta ;)
PoistaMeillä Hollannissa on samaan aikaan pihabongaus. Pidän pihalla lintulautaa, joten on helppo osallistua. Parina talvena olen nähnyt meilläkin yhden järripeipon muiden talvehtivien peippojen joukossa. Sini- ja talitiaiset ja varpuset käyvät meillä päivittäin, samoin sepel- ja turkinkyyhkyt. Rautiainen ja punarinta asuvat myös lähistöllä. Joskus harvoin näen jossain parven pyrstötiaisia, ne ovat tosi suloisia.
VastaaPoistaHauska kuulla näkökulmasi! Meilläkin on joskus punarinta jäänyt talveksi pihaan (pesii pihassa), mutta tänä talvena en ole ollenkaan nähnyt. Rautiaista en ole nähnyt täällä.
PoistaJärripeippo viaraali viimme talavena lintularolla. Ei oo sen koomin näkyny. Pyrstötiaasta enoo koskaa nähäny. En osallistu lintupongauksehen, vaikka muuten lintuja päivittäin seuraalenki.
VastaaPoistaKiva että järripeippo on teilläkin sentään joskus vieraillut. Muistan sen ääntä kuulleeni metsässä, näkemisen kanssa on huonompaa. Nyt oli tämä yhden päivän käynti (tai no, enhän minä joka päivä lintulautaa katsele, ties miten usein käynyt)
PoistaOlen tähän viime vuosina osallistunut. Hyvä idea Birdlifeltä! Nuo pyrstötiaiset ovat hurmaavia, niitä mökkipihan puissa näkee silloin tällöin.
VastaaPoistaPyrstötiaiset oli tosi viehättäviä! Tapahtuma on ihan hyvää mainosta Birdlifelle ja linnuille. Mielelläni vähän nostan esiin, kun toivon enemmän huomiota sekä luonnon että ihmisen hyvinvoinnille.
PoistaKiitos <3
VastaaPoistaHienot kuvat, vaikeista kuvattavista. Tuo oravan hyppysarja oli hauska (hieno pyöreä kuva kollaasissa). Minun täytyy myöntää, että tunnen huonosti lintulajeja, vaikka lintuja mielellään katselenkin.
VastaaPoistaKiitos! Talvella on hyvä opetella tuntemaan pari uutta lajia, kun lajeja on vähemmän ja ruokintapaikoilla on helpompi katsoa lintuja kuin kesällä.
PoistaNiinpäs onkin, kiitos muistutuksesta! Olen ruukannut osallstua tähän tapahtumaan.
VastaaPoistaJee, peukku meille molemmille, kun osallistutaan :)
PoistaHyvä postaus! Minä jo pelkäsin, etten kerkiä osallistua pihabongaukseen, kun huomenna on yhdet synttärikemut ja sunnuntaina Vegemessut, mutta huomisen liikkeelle lähtö onkin sen verran myöhemmin, että aamupäivällä ehdin hyvin kattella (jos en muuten niin ikkunasta) oman pikkuruokinnan kävijöitä. :)
VastaaPoistaAamupäivällä linnut just onkin aktiivisia niin hyvä aikataulu! Minäkin ajattelin heti huomenna aamupäivällä tämän hoitaa, ikkunan ääressä istuskellen, kun siinä häiritsen lintuja vähiten.
PoistaPitääpä katsoa, jos jossain vaiheessa ehtisi naapurin lintulautaa kiikaroimaan. Ei siellä mitään kovin mahdotonta vilskettä ole tänä talvena näkynyt. Ilmeisesti linnut ovat löytäneet yllin kyllin syötävää metsästäkin, kun on ollut näin lämmintä eikä ole paljoa lunta. Järripeippoja näkee meillä joka vuosi, mutta yleensä vasta keväällä, kun ne vaeltavat takaisin pohjoiseen päin. Viime toukokuun takatalvi toi niitä ruokinnalle valtavan parven. Pyrstötiaisia en ole nähnyt moneen vuoteen. Tässä meidän talon lähistöllä ei ilmeisesti asustele niitä. Lapsuudenkotini maisemissa niitäkin näki harvakseltaan. Ne kuuluvat varmasti pikkulinnuista suloisimpien kärkijoukkoon. Hyvät kuvat linnuista! Niitä ei olekaan helppo kuvata, kun liikkuvat niin vikkelästi.
VastaaPoistaTämä on varmaan melko helppo talvi pikkulinnuille. Toisaalta jatkuva märkyys voi ehkä tuoda jotakin ongelmia. Luulen, etten lapsena ikinä nähnyt pyrstötiaisia, ovat minusta ihan satuun kuuluvan näköisiä!
Poista